Vraag het oma Jo in Het Klooster [foto's]

05 may 2014
Woerden

Ik had het voorrecht bij deze bijzondere middag aanwezig te zijn. Als Woerdenaar weet je niet beter of er zijn 'Molukkers'. In de straat, in de klas, op de voetbalclub. Met een muziekinstrument in de kerk, met mooie lange haren op de motor en met lekker eten bij een kraampje in de stad. 

Maar hoe normaal dat tegenwoordig ook mag zijn, wat is nou eigenlijk het verhaal? Waarom zijn ze hier? En hoe is dat nou eigenlijk gegaan? En nog belangrijker: Hoe is het ervaren?

Naarmate je langer woont in Woerden, leer je over je buren. Je leert dat in 1951 de boten in Rotterdam aanmeerden. Je leert dat er 600 Ambonezen in Woerden kwamen wonen. Je wist misschien ook nog wel dat ze werden 'opgevangen' in De Kazerne.

Maar dat de leefomstandigheden slecht waren. Dat het veel te lang geduurd heeft voordat er fatsoenlijke woningen kwamen voor de vaak grote gezinnen, dat is een niet zo mooie bladzijde van deze Woerdense geschiedenis. Dat de mannen vaak werkloos en depressief waren nadat ze door de Nederlandse Staat eervol ontslag kregen uit de KNIL. Dat die ene belofte nooit ingelost werd. En dat het een grote impact heeft gehad op de Molukse gemeenschap, dat wist je misschien niet. 

Dat 'thuis' nog altijd Ambon is, naast Woerden. Dat de hang naar traditie en het respect voor de ouderen en familie hieruit ontstaan is. En dát aangrijpende verhaal wordt verteld in een vrolijke musical door wel 29 kinderen en een werkelijk fantastische oma Jo. 

Zondag 14:00 uur, Het Klooster in Woerden. Kaarten kosten 10,00 euro en zijn hier te bestellen.