Hilversum blijft eerste optie voor moslimherdenking 'Holocaust' Palestina

30 april 2014
Hilversum

De nieuwe plek blijft echter - om een herhaling van alle ophef te voorkomen - tot zaterdag geheim. Wel vindt de bijeenkomst, niet te verwarren met de Nakba-herdenking van 15 mei, zondagmiddag 4 mei tussen twee en zeven uur plaats. Dat is geen provocatie, maar 'een handeling in de lijn van de dag', aldus de zegsman. 'En die lijn is herdenken. Het herdenken van alle oorlogsslachtoffers, niet alleen die uit de Tweede Wereldoorlog. Wij belichten daarvan één episode.'

Overigens gaat Fouad daarbij wel voorbij aan het feit dat op 4 mei om acht uur er twee minuten stilte is voor alleen de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Voorzitter Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) moet dan ook hard lachen om de argumentatie van het platform. 'Iedere vergelijking met de Holocaust is totaal van het padje af.' Het CIDI kreeg de afgelopen week ruim twee keer zoveel protestbrieven (ongeveer 100) als de gemeente Hilversum (ongeveer 45) over de bijeenkomst in de moskee in Hilversum-Oost.

Die bijeenkomst is nu dus ergens anders na overleg tussen de gemeente Hilversum, de politie, het platform en de moskee, omdat de organisatie na alle ophef teveel bezoekers in de moskee verwachtte. Fouad noemt al alle ophef van de voorbije dagen overigens 'overdreven', het gaat volgens hem immers om een herdenking. Voet op haar beurt noemt de verklaring die alle partijen dinsdagmiddag naar buiten brachten - dat de bijeenkomst ergens anders is - een 'Babylonische spraakverwarring' en 'een verlegging van het probleem'.