Kwart miljoen jaar oude vondsten in Limburgs Museum

22 april 2014
Roermond

Ter gelegenheid van de opening organiseert het museum van zaterdag 3 tot en met maandag 5 mei een familie-driedaagse boordevol doe-activiteiten en demonstraties, met als thema terug in de tijd.

Doorlopend op 3, 4 en 5 mei van 11-17 uur:
Vuursteen bewerken
Hoe bewerkte de prehistorische mens vuursteen? Bekijk de technieken die in de vroege steentijd werden gebruikt. 
Vellenspel
Levensgrote vellen van dieren die in de midden steentijd leefden, liggen uitgestald . Aanraken moet, ook al is het een beetje eng. Welke dieren waren het eigenlijk? En hoe voelen ze aan? Kom het zelf beleven. 
Touw maken
Misschien nog nooit bij stilgestaan, maar ons touw is welbeschouwd een lijntje naar de prehistorie. Touw moet een geweldige vondst geweest zijn, waardoor veel mogelijk werd. Hoe maakten onze voorouders touw? De bezoekers kunnen aan de slag met plantaardige vezels en gebruiken de techniek uit de prehistorie. Resultaat? Het uiteinde van het lijntje terug in de tijd. 
Training Romeinse gladiatoren
Altijd al een Romeinse wapenrok willen dragen, maar er nooit voor hebben durven uitkomen? Zet je over je schroom heen en laat wensen in vervulling gaan bij de Romeinse gladiatoren. Ze leiden bezoekers op tot krijgshaftige strijders in de arena, die trouw zweren aan de keizer. 
Beautysalon
Als contrapunt voor het masculiene Romeinse machtsvertoon is er een beautysalon, van bijna tweeduizend jaar oud. Rechtstreeks uit Rome, dat ook toen al het centrum was van mode en lifestyle. Dames, is het niet tijd voor een haarcoupe anno het jaar nul? Of liever een beauty behandeling à la Rome? Neem plaats in de beautysalon. 
Middeleeuwse muziek
In de middeleeuwen mag muziek niet ontbreken. De trommelaar en de flierefluiter komen graag een bezoekje brengen. De middeleeuwse deuntjes en dansjes geven de familiedagen een feestelijk tintje. De muzikanten lopen door het museum, hun muziek komt van ver en opeens staan ze voor je neus. Dat betekent: beentjes van de vloer. 
Schoenmaker
Breng ook eens een bezoek aan de marktkraam van de schoenmaker. Bekijk hoe in middeleeuwen schoeisel werd vervaardigd, zoals de modieuze trip voor vrouwen, maar ook riemen en tassen. Wie weet ligt er in de kraam wel iets moois voor jou.
Op zaterdag 3 en zondag 4 mei, niet op maandag 5 mei:
Gladiatorengevechten
Wie Romeinen zegt, zegt gladiatoren. Gespierde en goed getrainde lijven, gevechtskleding die verhult en onthult. Wees op tijd, want om 12 uur, 14 uur en 16 uur wordt het sein gegeven. De gladiatoren treden aan in het strijdperk om te vechten op leven en dood. Nou ja, de overwonnene staat gewoon gezond en wel weer op om het applaus van het publiek in ontvangst te nemen. Een spannende show met een goed verhaal, met spel en muziek. Interessant voor jong en oud!
Alleen op zondag 4 mei:
Brons gieten 
Jeroen Zuiderwijk is de beste bronsgieter van Nederland en komt zondag 4 mei demonstreren hoe dat in de bronstijd in zijn werk ging. Een spetterende show, waar de vonken vanaf vliegen en die zich vanwege de sprinklerinstallatie in het Limburgs Museum uiteraard buiten zal ontvouwen.
In het openingsweekend van de nieuwe museumafdeling ‘Van Neanderthaler tot stedeling’ gelden de normale entreeprijzen. Houders van de Museumkaart en Vrienden en Vrienden van het Limburgs Museum hebben gratis toegang.