Project 'Omalief': Turkse vriend voor opa

11 april 2014
Leiden

Projectleider Mustafa Kus is met zijn team hard op zoek naar eenzame ouderen. 'Het zijn best oude mensen. Je stapt niet even binnen om te zeggen dat we ze uit hun isolement komen halen. Ze krijgen natuurlijk weinig jongeren over de vloer, en al helemaal geen jongeren met een andere cultuur. Het contact is gelegd via zorgcentrum Haagwijk. Maar we willen veel meer ouderen dan de twee opa's en oma's die we nu hebben'. 

Aan de jongeren zelf zal het succes van het project niet liggen. 'De animo is groot. Er meldden zich spontaan al snel twaalf jongens en meisjes aan. De motivatie is heel divers. De ene wil zichzelf op sociaal gebied beter ontwikkelen, de andere vindt het fijn een bejaard medemens te helpen. Een derde heeft weer geen opa of oma, of wel, maar die woont in Turkije'.

Reserve

'De bezoeken vinden een of twee keer per week plaats in Haagwijk. De frequentie hangt af van de oudere. Ze duren maximaal een uur, want er moet van beiden een behoorlijk stuk inlevingsvermogen groeien. Waar houdt een Nederlandse oudere zich mee bezig? Wat doet een Turkse jongere tegenwoordig? Voorlopig willen we vooral warmte, liefde en respect brengen. De ouderen worden gekoppeld aan drie jongeren, waaronder één reserve.'