Collegevorming Amstelveen: PvdA sluit aan bij VVD, D66 en BBA

04 april 2014
Amstelveen

De PvdA was de grootste verliezer van de afgelopen verkiezingen (van 5 naar 3 zetels), maar wist in de onderhandelingen desalniettemin het vertrouwen te winnen van VVD, D66 en BBA. Laatstgenoemde partij werd vorige week al in de verdere onderhandelingen getrokken door VVD en D66. Samen bezetten de vier partijen 24 van de 37 raadszetels.

GroenLinks

GroenLinks, met vier zetels de derde partij van Amstelveen, is volgens onderhandelaars Raat en Veeningen 'op inhoud, vertrouwen en gevoel' buiten de boot gevallen. Voor de gedoodverfde wethouderskandidaat van GroenLinks, Sander Mager, betekent het een (voorlopig) einde aan zijn ooit zo beloftevolle politieke carrière.

Einde Groot

Het CDA, dat sinds mensenheugenis collegeverantwoordelijk draagt in Amstelveen, kon geen rol van betekenis meer spelen in de onderhandelingen doordat de partij te klein is geworden. Voor Jan-Willem Groot (CDA) betekent het een einde van 8 jaar wethouderschap. Met de sterk gegroeide SP lag een samenwerking op partijprogramma het minst voor de hand, maar de partij zou zich zeer constructief hebben opgesteld.

Volgens Raat en Veeningen was het, temeer omdat alle partijen aangaven collegeverantwoordelijkheid te willen dragen en bovendien constructief meewerkten, geen eenvoudige klus, maar kijken zij tevreden terug op het proces tot nu toe.