Onduidelijkheid over haperende lift NS-station

01 april 2014
Halfweg

De lift aan de zuidzijde van het station (bij Sugar City) blijkt regelmatig kuren te vertonen. Een kleine test bevestigt deze klachten. Als de lift beneden is gaan de deuren gewoon open. Daarna gaat het fout. Ondanks het feit dat de knop van het eerste niveau is ingedrukt blijven de liftendeuren open. Als na enige minuten de lift verlaten wordt gaan de deuren wel dicht en gaat de lift zonder dat er iemand in staat, omhoog. De lift is wel voorzien van een alarmknop, maar deze is voor noodgevallen. Een telefoonnummer om de storing te kunnen melden is niet aanwezig.

Volgens Prorail is deze lift de verantwoordelijkheid van de gemeente Haarlemmerliede. Bij de gemeente weet men niets van klachten over de liften. Wel is bekend dat twee van de liften door de gemeente worden onderhouden. Althans daar is een onderhoudsbedrijf voor ingehuurd. Informatie over welke liften de verantwoordelijkheid van de gemeente zijn, is niet direct voorhanden en pas een week later meldt de gemeente dat het om de buitenste liften gaat. Ook zou er een telefoonnummer in de liften hangen, dat gebeld kan worden voor storingen. Een nieuwe controle wijst uit dat zowel in de liften van Prorail als van de gemeente geen telefoonnummer te vinden is.

Voor de treinreiziger zit er niets anders op om in geval van een storing de trap te nemen. Die trap is echter vijftig treden hoog, wat overeenkomt met vier verdiepingen. Zelfs voor een getraind persoon nog een lastige opgave. Laat staan voor mensen die minder goed ter been zijn.