PVVA laat Zuidoost achter met een lege zetel

26 march 2014

Het CDA heeft om hertelling van de stemmen gevraagd. Herrema ziet daar geen aanleiding toe. Steekproeven bij tien stembureaus hebben geen onregelmatigheden laten zien. Hertelling zou overigens vertraging opleveren voor de installatie van de bestuurscommissie op 7 april in de Stopera. Als de kieswet het toelaat is het niet ondenkbaar dat het CDA alsnog kan aanschuiven.

'De kieswet biedt de mogelijkheid om een zetel opnieuw toe te bedelen, maar dat kan alleen bij een maximum van elf zetels. Wij hebben er in Zuidoost dertien, dus dat kan al niet. Wellicht is het mogelijk om dat te veranderen, maar dat is ingewikkeld, want dan verander je achteraf de spelregels', aldus Herrema.

Van Bennekum wordt in januari 2015 achttien jaar. Er wordt nog juridisch onderzocht of hij, wanneer hij achttien is, alsnog aanspraak kan maken op de zetel van de PVVA in de bestuurscommissie. Tot die tijd zou de zetel dan leeg blijven.

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema heeft geen woorden voor het gedrag van de PVVA. Hij vindt het jammer dat de wet niet voorziet in voorkoming van dit soort misstanden.