[video] Wethouder Nuss eist opheldering Avenue2 over ontslag Portugese klokkenluiders

23 february 2014
Maastricht

Gisteren werd bekend dat de betrokken arbeiders niet meer welkom zijn om aan het werk te gaan bij de in aanbouw zijnde A2-tunnel in Maastricht. Volgens henzelf omdat ze het gewaagd hebben hun mond open te doen over wat zij zien als ‘uitbuiting’ (er werd onder andere ten onrechte loon ingehouden voor huisvesting). Een woordvoerder van Avenue zegt echter dat er sprake is van toeval: de betrokken werknemers zouden niet meer in het team passen.
 
De Statenfractie van de SP riep gouverneur Theo Bovens en gedeputeerde Patrick van der Broeck gisteren per brief op in te grijpen bij 'de wantoestanden'. De Portugese ‘klokkenluiders’ hebben het geld dat is ingehouden op hun salaris nog niet terug. Bovendien heeft zowel wethouder Nuss (als voorzitter van de Stuurgroep waar zowel de gemeente Maastricht, de provincie Limburg en het Rijk deel van uitmaken) als Avenue2-directeur Bauke de garantie gegeven dat de betrokken werknemers geen haar zou worden gekrenkt, aldus de SP. 

De Statenfractie van de partij spreekt van 'een grote schandvlek op het grootste bouwproject in Limburg waar nota bene Koning Willem-Alexander zijn naam aan heeft verbonden'. ,,Het was voorspelbaar dat de arbeiders die deze wantoestanden aan het licht hebben gebracht geofferd zouden worden in een poging deze schande weg te poetsen en vertraging te voorkomen", aldus SP-fractievoorzitter Daan Prevoo.