Bewoners Geversweg willen niet wijken voor Landal

19 february 2014
Castricum

"Namens het gemeentebestuur moest de makelaar ons melden dat er een recreatieplan was voor de Zanderij" vertelt Arie. "Verder wist hij niets te vertellen dan dat er een zwembad gebouwd en op commerciƫle basis geƫxploiteerd zou worden. Wat wonderlijk dat een makelaar-taxateur ons dat komt vertellen, dachten wij. Maar wat hij ons niet zei, is dat hij kwam om ons huis te taxeren. We hebben naar het gemeentehuis gebeld en gevraagd wat zij van plan waren. Een ambtenaar antwoordde ons dat het initiatief niet van de gemeente kwam. Hij benadrukte dat de makelaar-taxateur door een projectontwikkelaar gestuurd was. Het plan mochten wij niet weten. Toen wij op donderdagavond 6 februari op de website van de gemeente lazen over de 'Ontwikkelvisie DuynParc Castricum' wisten wij genoeg. Ons huis wordt in het plan weggevaagd."

Arie en Marina zijn inmiddels van de eerste schrik bekomen, maar zij staan bepaald niet te juichen. "Ons huis is in 1951 onder architectuur gebouwd voor dokter Van Nievelt. Het is zelfs een gemeentelijk monument omdat het een mooi voorbeeld van naoorlogse opbouwarchitectuur is. De projectontwikkelaar Van Wijnen stelt voor hier een Landal Greenpark te bouwen met recreatie woningen waarvan er 120 in een dozijn gaan. Deze bouw zou de relatie tussen het dorp en de duinen versterken. Hoezo vragen wij ons af. Volgebouwd zal de Zanderij niet meer van de inwoners van Castricum zijn. Van allen die zo van dit open gebied genieten op hun wandel- of fietstocht. Kortom: wij vinden dat de Zanderij als open gebied van de Castricummers moet blijven en niet in handen mag komen van het Landal bedrijf, met haar hoofdkwartier in New York."

Arie en Marina, die twee inmiddels volwassen zoons hebben en een kleinkind, denken er vooralsnog niet aan om hun stek te verlaten, ook niet als de projectontwikkelaar straks met een grote zak geld voor de deur staat. Marina: "Zoveel rust en ruimte vind je niet in een appartementje in het dorp. En die rust is belangrijk voor mijn man want hij heeft Parkinson." Ook de vorige bewoner, dokter Van Nievelt, kreeg te maken met deze ziekte en de vraag of er een verband is met de bestrijdingsmiddelen die op de bollenvelden op de Zanderij worden gebruikt, dringt zich dan ook op. Marina geeft toe dat dit verband er best eens zou kunnen zijn. "Het is absoluut niet gezond, dat weten we. We proberen zoveel mogelijk de ramen te sluiten als we merken dat ze aan het spuiten zijn. Maar toch willen we hier oud worden. Dit is onze plek."