Erasmus Medisch Centrum tegen superdepot in Museumpark

03 february 2014
Rotterdam

Maar ook verknalt de joekel van het toekomstige gebouw de hele opzet van het park, vindt hij. 'Daar moeten ze met hun vingers vanaf blijven.'

Geen bezwarenDe directeur van het museum Boijmans van Beuningen, Sjarel Ex, zei eerder tegen Radio Rijnmond weinig te begrijpen van de kritiek van de ziekenhuisdirecteur. Volgens Ex heeft hij in eerdere gesprekken met een vorige directeur van het Erasmus Medisch Centrum over de locatie en de bouw van het nieuwe depot gesproken. Deze zou geen bezwaren geuit hebben. 
Oktober 2012Maar de vraag is of toen wel duidelijk was dat het depot zo enorm zou worden en dat het zo pontificaal op de groene parkentree zou komen te staan. 'Ik weet dat er in oktober 2012 een keer gepraat is', zegt Riemersma. 
Gesprekje'Maar toen was het natuurlijk nog niet duidelijk dat het gebouw op die plek kwam en er zo uit zou komen te zien. Het kan toch niet zo zijn dat we er door dat ene gesprekje niets meer over mogen zeggen? Als dat zo is, geeft dat wel te denken.'
50 miljoen euro is te weinigOok gelooft Riemersma niet dat het collectiegebouw, dat 14.000 m2 groot wordt, voor de begrootte bouwsom van 50 miljoen euro van de grond kan komen. 'Als ik de ontwerpen gezien heb, schat ik dat je minimaal 60 of 70 miljoen euro nodig hebt.'
ActiegroepEen aantal bewoners en ondernemers in de buurt van het Museumpark ziet de komst van het collectiegebouw ook niet zitten. Zij dreigen zich nu te verenigen in een actiegroep en willen een persconferentie organiseren.
E-mails aan Sjarel ExDaarin zitten ook architecten die hun ergernis eerder al via e-mails aan Sjarel Ex zelf kenbaar maakten. Een van hen mailde Ex dat hij geen vriend meer wil zijn van het museum en zijn jaarlijkse donatie stopzet.
'Terrein functioneert niet'Daarop mailde Ex terug dat hij zich afvraagt of de voormalig donateur wel goed geïnformeerd is over de plannen en dat er slechts 'een paar acacia’s staan op dit deel van het terrein dat verder op geen enkele wijze functioneert'
ParadeOver dat laatste lopen de meningen uiteen. Festivalproducenten zoals van De Parade maakten er graag gebruik van in de zomer maar gaven te kennen te vertrekken als de boompjes moeten wijken voor het nog te bouwen superdepot.
LocatiestudiesOm duidelijkheid te krijgen over de reden waarom het depot juist op die plek moet komen, willen de bewoners inzage in de tien locatiestudies die de gemeente zou hebben laten uitvoeren. Maar de projectleider, Peter Slangen, liet hen per mail weten dat dit niet mogelijk was.
WOB-verzoek Enkele leden van de op te richten actiegroep overwegen nu een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur die de gemeente zou moeten dwingen de locatiestudies alsnog vrij te geven. Op basis van die studies zou de locatie voor het depot gekozen zijn.