Heemskerker schreef boek 'Waarom is uw kind hyperactief?'

29 january 2014
Heemskerk

Zijn carrière is divers, van Heemskerkse horecaondernemer tot schrijver van horecaboeken, Heemskerkse ambtenaar van de burgerlijke stand en leraar. Bij zijn werk als horecaleraar merkte hij dat leerlingen soms flipten als ze hadden gesnoept of frisdrank hadden gedronken. Gebiologeerd door dit gegeven deed hij een eigen onderzoek naar de rotzooi die in de vorm van E-nummers in veel producten worden gestopt.

"Toen ben ik gaan onderzoeken wat voor stoffen er in onze voeding zitten en kwam ik er achter hoe weinig we van de effecten weten." Hij vertelt dat hij zelf ook een ervaringsdeskundige is; zo krijgt hij hoofdpijn en wordt onrustig na het drinken van wijn met te veel sulfiet. ''Mijn boek is een handleiding voor ouders, ze zijn vaak in paniek als hun kinderen hyperactief zijn en niet weten waar het vandaan komt'', zegt Zuidweg. ''Een belangrijke tip: lees de etiketten en google eens wat al die E-nummers betekenen. Een gemiddeld fabrieksproduct zit vol met smaak-, kleur- en geurstoffen, emulgatoren en anti-oxydanten en die hebben onmiskenbare bijwerkingen.'' Maar als dit echt zo schadelijk is, waarom liggen deze producten dan nog steeds in de schappen? Zuidweg: ''De voedingsindustrie is erg machtig, dat krijg je er niet zomaar uit. En als oma een kersentaart bakt dan doet ze er een product met chemische stoffen door omdat anders de kersen te gauw bruin worden; ons hele voedingspatroon is doordrenkt met deze stoffen, de industrie vaart er wel bij.'' Zuidweg ziet zichzelf als een onderzoeker en een toeschouwer; hij vertelt dat hij in de supermarkt wel eens ouders met kinderen van alles in de winkelwagen ziet stoppen: gekleurd snoep, ijs, drop?en bedenkt dan hoofdschuddend dat ze die avond een huis vol herrie zullen hebben met stuiterende kinderen.

Tips

In zijn boek 'Waarom is uw kind hyperactief?' is te lezen hoe je 'fatsoenlijk' boodschappen kunt doen en geeft de Heemskerker verklaringen voor veel gezondheids- en gedragsproblemen. Verder worden begrippen verklaard en worden slechte en goede stoffen en producten opgevoerd. Mogelijk hebben kleurstoffen en smaakversterkers een negatief effect op het gedrag van kinderen; hij onderbouwt dat door eigen onderzoek, maar citeert ook uit wetenschappelijke onderzoeken.

''Mijn boek is niet alleen voor ouders en grootouders, maar ook voor artsen; Ik vind dat zij te veel aan het lijntje lopen van de geneesmiddelenindustrie: veel onderzoeken zijn bekostigd door deze industrie en zijn dus niet objectief!'' In feite zegt Peter Zuidweg dat onze gezondheid wordt ingezet voor de economie. ''Probeer het maar, stel je kinderen minder bloot aan deze chemische rommel en je zal meteen positief resultaat zien.''

Verder pleit hij voor een algemeen symbool dat op alle producten moet worden vermeld, waardoor je in één oogopslag ziet of hier kunstmatige stoffen in zitten. Peter Zuidweg is een gedreven schrijver, een autodidactisch onderzoeker die niet uitgepraat raakt over zijn missie: het uitbannen van stoffen waarvan hij zegt dat die niet in ons voedsel thuishoren en rare effecten op ons hebben.

'Waarom is uw kind hyperactief?' van Peter Joh. M. Zuidweg is te koop in de boekhandel en bij www.boekscout.nl