Maastrichts promotieonderzoek: een of twee glaasjes wijn of bier al schadelijk

24 january 2014
Maastricht

Dat alcohol (ofwel ethanol) schadelijke effecten heeft op het lichaam is algemeen bekend, maar de gevolgen van gematigd alcoholgebruik (één a twee glazen per dag) zijn minder goed beschreven. Uit het onderzoek van Elamin blijkt nu dus dat de doorlaatbaarheid van de darmbarrière al door een kleine hoeveelheid alcohol wordt aangetast. Ziekteverwekkers krijgen zodoende meer kans om door deze natuurlijke beschermlaag heen te dringen. Met name de stof acetaldehyde, het afvalproduct van alcohol, is giftig voor veel type cellen.

Voor het onderzoek werden minimale hoeveelheden alcohol (opgelost in water en vergelijkbaar met één a twee glazen wijn of bier) via een infuus in de twaalfvingerige darm toegediend aan een aantal deelnemers. In vergelijking met de controlegroep bleek de doorlaatbaarheid van zowel de dunne als de dikke darm aanzienlijk te worden vergroot. Naast deze waarnemingen bij de deelnemers, werden de alcoholeffecten ook aangetoond in een minuscuul 3D-model van de darmbarrière. Dat model heeft een bolvormige structuur bestaande uit darmcellen en is ongeveer zo groot als een stofdeeltje. Elamin toonde in dat model aan dat alcohol verschillende mechanismen in darmcellen drastisch verstoort, waardoor onder andere celdood kan optreden.

Opmerkelijk genoeg heeft het tegelijkertijd innemen van bepaalde, zogenoemde korte ketenvetzuren samen met alcohol weer een gunstig effect op de darmcellen. "Deze vetzuren zijn in staat om de darmbarrière bescherming te bieden tegen de schade die wordt veroorzaakt door alcohol," zegt Elamin. "Het is uiteindelijk dus ook moeilijk te zeggen wat het precieze effect is van het drinken van bijvoorbeeld één glas wijn of bier, omdat er meer dan alleen alcohol in zit. Feit blijft wel dat alcohol op zich een schadelijk effect heeft op de darmbarrière, zelfs bij minimale hoeveelheden." (Maastricht UMC+)