Zaans Peil: DZ verslaat JZ Zaanstad op eigen terrein

20 january 2014
Zaandam

Door Nico van den Broek Ik heb het in deze rubriek al zo vaak gezegd. Door ervaringen heb ik weinig respect voor de afdeling Juridische Zaken van de gemeente Zaanstad. De adviezen die zij de bestuurders geven bij besluiten, blijken later wanneer die besluiten voor de rechter aangevochten worden regelmatig onvoldoende. Nu is er met deze zaak weer een voorbeeld van prestigeverlies lees ik in een persbericht dat Democratisch Zaanstad heeft rondgestuurd.

Er staat: "Juliette Rot, duoraadslid voor Democratisch Zaanstad, diende in april 2012 bij het college van B&W in Zaanstad een WOB verzoek in om alle documenten die waren verbonden aan het rapport van onderzoekscommissie 'Saendelft'. Dit naar aanleiding van de problemen rond een bijgebouw van basisschool 'De Octant' in Assendelft, dat op zwaar vervuilde grond zou staan. Bijna twee jaar lang heeft zij moeten strijden om de stukken op tafel te krijgen. Op 15 januari heeft Rot, na bijna twee jaar, van de Haarlemse rechter haar gelijk gekregen.

Lees hier het volledige bericht van DZ op Dichtbij.nl

De rechter laat weinig overeind van het verweer dat Zaanstad heeft gevoerd tegen de eisen van Rot en weerlegt op diverse punten het verweer van de gemeentelijke juristen.

Maatregelen
Het is eigenlijk onaanvaardbaar dat Zaanstad, als grote gemeente, juridisch kwalitatief zo slecht scoort. Vooral als men beseft dat er best nog juridische claims te verwachten zijn, bijvoorbeeld op het gebied van bodemvervuiling, onenigheid NS, Toermalijn en fundamentproblemen. Los van het kwalitatieve aspect zijn er dan nog de kosten die Zaanstad moet betalen omdat rechtszaken worden verloren.

Zeker in een periode van bezuinigingen is dat schrijnend. Zaanstad moet Rot behalve de verbeurde dwangsom van 1260 euro ook 60,88 euro rechtsbijstand betalen. Het ligt daarom voor de hand dat Zaanstad maatregelen gaat nemen om de kwaliteit van het juridisch advies en de afhandeling van juridische zaken te verbeteren.