Eigenares poppentheater Hilvert's Hofje overleden

13 january 2014
Hilversum

Samen met haar echtgenoot en poppenspeler Rob Numan maakte ze in 1979 en 1981 twee grote poppenfilms voor de Wereldomroep. Janine ontwierp en maakte de kleding voor de poppen en speelde ook mee. In 1982 maakten ze een poppenfilm-trailer voor de Chanowski-studio's. Daarnaast traden ze op in het hele land met oud-Hollandse poppenkast 'Jan en Alleman' en theater 'Mignon'. Ook hierbij was zij onder andere verantwoordelijk voor de aankleding van poppen en kast.

In 1982 begon het echtpaar, op verzoek van de toenmalige eigenaar van Hilvertshof een poppentheater op de eerste etage in het winkelcentrum. Veel volwassenen die als kind in het theater kwamen kunnen zich herinneren dat Janine altijd achter de kassa of de bar aanwezig was. Toen zij in 2000 de taak op zich nam om haar kleinzoon als pleegkind op te gaan voeden, bleef ze -weliswaar achter de schermen- bij het theater betrokken.

Tevens werkte zij, door de jaren heen, als ontwerpster en achter de schermen mee aan diverse grote balletvoorstellingen van 'Balletstudio Blaricum' en Globe. Ook schreven het echtpaar Numan twee jeugdboeken op verzoek van uitgeverij 'Het Goede Boek'; Waargebeurde Sprookjes en Waarschijnlijke Verhalen.

Met haar overlijden is een bescheiden, maar veelzijdige kunstenares voor het Gooi verloren gegaan. Janine laat een echtgenoot, twee kinderen, een kleinzoon, veel vrienden en een poppentheater achter. Gisteren is onder grote belangstelling afscheid van haar genomen in crematorium 'Den en Rust' te Bilthoven. De hele uitvaart had zijzelf bedacht en geregisseerd. Na afloop kreeg zij van de aanwezigen haar eerste en laatste applaus.