010 vs 020: Amsterdamse lelijkheid in al zijn schoonheid

07 january 2014

Naast de karakteristieke grachtenpanden en historische panden grossiert Amsterdam natuurlijk in monumentale gebouwen en musea. Daarmee steekt 020 Rotterdam de loef af, dat is een ding dat zeker is.

Maar laten we vooral niet vergeten hoe Amsterdam weer op de kaart staat met het nieuwe Rijksmuseum. Toeristen en dagjesmensen staan in lange rijen voor het museum om het resultaat van de verbouwing van dichtbij te bekijken. Het Anne Frankhuis, nog zo’n pand dat bewijst hoe goed Amsterdam op monumentale panden kan passen. En hoe zou het komen dat Amsterdam redelijk hoog eindigt in meest-gefotografeerde steden van de wereld? Kennelijk houden toeristen ook wel van de Amsterdamse herenhuizen, grachten en skylines. Het Museumplein staat in het lijstje van de locaties die toeristen het meest fotograferen en daar komt het Rijksmuseum dan weer om de hoek.

De zoektocht naar lelijke gebouwen levert heus wel wat op. Het voormalig ABN AMRO-gebouw aan de Vijzelstraat, en het Maupoleum zijn twee panden die geen beste ‘naam’ hebben onder Amsterdammers.  Het Maupoleum aan de Jodenbreestraat is gesloopt in 1994 maar deed goed mee als ‘lelijkste gebouw van Nederland’. The Rock aan de Zuidas wordt ook wel ‘het karbonkel’ genoemd. Aan de binnenkant gooit de detaillering hoge ogen maar de buitenkant scoort weinig punten volgens NRC Next. 

Maar laten we wel wezen; overtreft Rotterdam dit niet gewoon nog? De 2 torens van De Hoge Heren in 010 zijn niet meer dan 2 blokken beton, en de Koopgoot loopt ook niet over van architectonische pracht en praal. Rotterdam ontbeert misschien nét wat meer historische gebouwen dan de hoofdstad. Tip: Koester je Rotterdamse historie en spiek gewoon even hoe we dat in Amsterdam doen.