Fotoexpo Lilith in Limburgs Museum

03 january 2014
Roermond

Lilith is bekend geworden met humoristische en ironische zelfportretten met een lekkere brutale touch. Ze fotografeerde zichzelf jarenlang in haar privédomein, in haar huis of haar tuin. Bijna elk hoekje komt terug in haar oeuvre, dat een vertelling in beelden is over vrouwen, kwetsbaarheid, erotiek en veel meer. 

Voor haar project Lilith in da House zocht ze begin 2012 het avontuur van een onbekende omgeving. In de media deed ze een oproep. Ze vroeg aan vreemden hun woning een dag beschikbaar te stellen, zodat zij er kenmerkende ‘Lilith zelfportretten’ kon maken. Tientallen huiseigenaren reageerden. De fotograaf bezocht de huizen, vaak van onbekende mensen die op dat moment zelf afwezig waren. In goed vertrouwen gaven ze haar zowel de huissleutel als carte blanche. In de decors ontstond een reeks intrigerende foto’s, waarvan een representatieve selectie van 25 afdrukken op groot formaat wordt tentoongesteld in het Limburgs Museum. 
Voor Lilith was ieder nieuw interieur een ontdekking en uitdaging. De uiteenlopende locaties en sferen zorgden voor een breed uitwaaierende baaierd aan artistieke mogelijkheden. Het resultaat is verrassend en tevens vertrouwd, want haar fotografie verandert weliswaar, maar blijft toch onmiskenbaar Lilith. 
Henriëtte van Gasteren (Sevenum, 1964), bekend onder de kunstenaarsnaam Lilith, is een verhalenvertelster met een passie voor fotografie. Sinds 2006 laat zij haar zelfportretten voor zich spreken. Terugkerende thema’s: vrouwen, identiteit, vrouwelijke archetypen, gender bending en het leven zelf. Maar met name vrijheid en gelijkheid.
Foto www.lilithlove.eu