Traditionele kerstmarkt is feest van ontmoeting

09 december 2013
Abbenes

De bellen van de arrenslee klinken, de geur van glühwein, gegrilde hamburgers en knapperende houtvuurtjes vult de lucht en een geroezemoes van stemmen stijgt op naast de verlichte kerk. Het kinderkoor van basisschool De Tonne zingt kerstliedjes, traditionele en nieuwe(re), onder leiding van dominee Conny Berbee. De kerstsfeer is compleet.

Bezoekers genieten van het verterende tafereeltje en het ontlokt John van den Berg, webmaster van abbenes.net, de woorden: 'We hebben zo'n toffe dominee. Een aanwinst, ze doet zoveel voor het dorp'. Medeorganisator Arie van den Berg vindt het wel jammer, dat er op het laatste moment vijf afzeggingen waren voor de kraampjes, maar de gezelligheid lijdt er niet onder.

Ontmoeting
De kerstmarkt is het feestje van de ontmoeting. Gezellig dorpelingen onder elkaar, even bijpraten en een hapje en drankje gebruiken in de partytent, waar de welkome terrasverwarmingen snorren.

De catering is in handen van de OEV, waar onder andere Erika van den Berg en zoon Jeffrey garant staan voor een goed gebakken hamburger en een juist getapt biertje. Ook zijn er hotdogs te koop en erwtensoep. Een inwoner verzucht: 'Wat zou Abbenes zijn zonder de families Van den Berg? Ze organiseren hier zoveel.'

Arrenslee
De kerstman geniet ook. Wie wil kan met hem op de foto. De arrenslee van Venneper Gerd van Groningen trekt kinderen en volwassenen voor een gratis ritje. Niet echt kerst, maar wel een publiekstrekker is zanger Lesley Williams, imitator van André Hazes. Geen onbekende, want hij zong al eerder op het Abbenesser 'Leidseplein'.

De kraampjes bieden veel moois, waaronder kerstspullen, zelfgemaakte houten vogelhuisjes en insectenhotels, beschilderd glas en artikelen voor goede doelen, zoals Hospice Bardo en Serious Request. Voor die actie in het Glazen Huis neemt Saskia van den Berg met partner Boudewijn Brand op dit moment deel aan de Noordkaap Challenge. Meer informatie vind je hier.