In memoriam: 'Horeca rouwt'

27 november 2013
Amstelveen

De Amstelveense horeca-omzetten zouden bij het permanente ontbreken van Godthelp dermate kelderen dat het de lokale horeca-uitbaters in diepe rouw zou dompelen, zo ging de grap. 'Levensgenieter' Godthelp overleed maandag op 55-jarige leeftijd.

35 jaar zwaaide Godthelp, 2 meter 5 lang en zijn kraag onmiskenbaar omhoog, de scepter over het Amstelveens Nieuwsblad. Hij was een buitengewoon karakteristieke krantenman met een zeer charismatisch en dominant karakter, die nimmer zijn zwakheden toonde. Je hield van 'm of je haatte 'm, maar vaak ook allebei. Hij was een ras-positivist, maar wel eentje die nors kon uithalen naar alles wat hem niet zinde.

'De lucht was op,' zo luidde maandag het bericht van zijn vrouw Chris en dochter Roos over zijn overlijden. Godthelp leed al jaren aan een ernstige vorm van longemfyseem en dat werd 'm uiteindelijk noodlottig, na een periode van bijna twee maanden op de intensive care van Ziekenhuis Amstelland. Hij heeft altijd geweten dat hij niet heel oud zou worden, maar hij was na zijn vertrek bij 'zijn' krant, in oktober vorig jaar verscheen hij voor het laatst op de redactie, voornemens nog jaren te genieten, reizen te maken en zichzelf ten dienste te stellen van de lokale gemeenschap.

Het mocht niet zo zijn. De ziekte sloopte hem sneller dan verwacht en hij had, zo wist hij al te goed, aardig wat grenzen opgerekt. Hij hield van een wijntje en kon ongenadig doorzakken ('alleen de namen der grote drinkers leven voort,' zo riep hij geregeld op de redactie), maar hij was allerminst het type van een fles sterke drank in zijn bureaula. Integendeel, hij was op de redactievloer bijzonder trouw, veerkrachtig en altijd scherp. Je moest van hele goede huize komen wilde je ooit een discussie van hem winnen, zelfs als je wist dat je honderd procent gelijk had.

Godthelp, een man met het hart op de tong die harde confrontaties geenszins schuwde, maakte het Amstelveens Nieuwsblad in 35 jaar tot het belangrijkste nieuwsmedium van de gemeente; zijn nimmer aflatende enthousiasme voor de krant werkte op vrijwel een ieder aanstekelijk.Veel van zijn relaties zullen hem herinneren aan zijn markante en vrolijke afscheidsgroet 'Hulde!' waar hij elke ontmoeting, telefoongesprek of tekstbericht mee afsloot.

Hij was een rauwe nieuwsjager, die mensen stevig onder druk kon zetten. Meer dan eens hingen diepvertrouwelijke stukken aan zijn deurknop. Henk Godthelp; hij kon mensen maken of breken en zijn pen (en ook zijn stem) kon genadeloos hard zijn, maar vaak ook verrassend gevoelig. Ondergetekende vroeg hem ooit eens wat zijn geheim was bij het schrijven van 'In Memoriams' als er een bekende Amstelvener overleed. Die waren altijd van een bijzondere kwaliteit en nooit overgevoelig, een klein beetje zakelijk zelfs. Hij zei: 'Je moet je niet mee laten slepen door emoties en zorg vooral dat je een aantal negatieve aspecten over de persoon in kwestie vermeld, daar wordt het stukkie beter van.'

(André Gerritsen)