Haarlemse huurster ontmanteld

20 november 2013
Haarlem

'Daartoe had zij geen enkele reden. Ze begreep volkomen dat wij zo niet met haar verder konden en tekende vrijwillig deze schuldbekentenis van 8 november waaruit blijkt dat zij geen huurachterstand had van twee weken, maar van drie maanden', vertelt de eigenaresse van het makelaarskantoor terwijl ze alle bewijsstukken open en bloot op tafel legt. 'Maar het allerergste is nog dat onze pogingen om tot een goede regeling te komen voor haar betalingsachterstand telkens door haar werden gefrustreerd', vult een medewerkster aan. Beiden willen niet met hun naam in de krant sinds er een hetze tot bedreiging aan toe tegen hen aan de gang is. 'Natuurlijk zetten wij niet zomaar een moeder met zes kinderen op straat', zegt de directeur met grote verontwaardiging in haar stem, 'dat doet ons veel zeer.'

Meerdere sms'jes op de smartphone van de directeur over een periode van een paar weken tussen haarzelf en de wanbetaalster tonen overduidelijk aan dat er sprake was van een flinke portie medeleven van de makelaar. 'We hebben haar zoveel mogelijk willen helpen, maar als ze liegt en bedriegt, toezeggingen niet nakomt, veelvuldig bevestigt dat een bedrag is overgemaakt als dat niet zo is, houdt het een keer op. Zonder vertrouwen kunnen wij geen zaken doen want wij moeten op onze beurt de eigenaar van het pand betalen. De makelaar schuift een kopie van het paspoort van de uitgezette huurster naar voren. 'Kijk, hier heb je weer zoiets, ze is helemaal geen alleenstaande moeder zoals in de krant staat, ze is gewoon getrouwd en haar man heeft een gevelreinigingsbedrijf. De makelaar weet nog te vertellen dat het zevende kind op komst is en dat zij in het verleden door woningbouwvereniging De Key te Zandvoort uit haar woning gezet was omdat zij daar een huurachterstand had van bijna een jaar.

De huurster had de makelaar toegezegd dat haar man het hele bedrag zou betalen tijdens de sleuteloverdracht, maar toen zij daar kwamen, was er geen geld.'We hebben haar nu nog de tijd gegeven tot midden november, maar dan moet het echt op onze rekening staan.' Op de bewuste dag trof de makelaar het huis niet als afgesproken leeg en schoon aan. In plaats daarvan was het een vieze zwijnenstal. Boos toont de makelaar de foto's van het uitgewoonde pand op haar smartphone. We hebben al een container gehuurd en een schoonmaakbedrijf opdracht gegeven alles te cleanen. Helaas komen die kosten er ook nog bij.

'Wij zijn geen huisjesmelkers, wij zijn een gerenommeerde verhuurmakelaar sinds 1991 en hebben ca. 140 tevreden huurders', verdedigt de makelaar zich. 'En als er zich een keer ergens een betalingsprobleem voordoet, bijvoorbeeld door baanverlies door de crisis, dan zijn wij altijd bereid een gespreide betaling te accepteren.' De mensen van FB Vastgoed zijn niet te spreken over de eenzijdige berichtgeving van diverse media. 'Wij vinden dat wij zeer onterecht zwart zijn gemaakt. Gelukkig hebben wij nu de mogelijkheid om onze kant van het verhaal te vertellen.'

Priscilla, de vrouw in kwestie die uit huis is gezet, is meerdere malen gebeld maar heeft niet gereageerd op de oproepen van het Haarlems Weekblad en dichtbij.