Debat over zwarte piet in Kargadoor Utrecht

31 october 2013
Utrecht

Ieder jaar rond de intocht van sint en piet laait het debat over racisme op. 'De laatste jaren is er steeds meer weerstand en er wordt gesproken over mogelijke veranderingen van de traditie. De VN heeft recentelijk een onderzoek gestart naar de racistische, stereotype verschijning van zwarte piet. Maar voorstanders vinden dit kinderfeest onschuldig en begrijpen weinig van de ophef, vaak gekarakteriseerd als irrelevant. Aanleiding genoeg over een debat over racisme in Nederland', vindt KSU.

De organisatie wil in het debat verder kijken dan de rol van zwarte piet. Aan bod komen vragen als: Waar komt de felheid van reacties tot hervormen van Nederlandse tradities vandaan? Is zwarte piet een goed beginpunt om racisme aan te pakken en de discussie te verbreden? Hoe zit het met andere vormen van geïnstitutionaliseerd racisme in Nederland en wat zijn manieren om deze aan te pakken?

Sprekers zijn: Patricia Schor (onderzoeker aan de Faculteit van Maatschappij Wetenschappen, Universiteit Utrecht), Hodan Warsame van Redmond (een non-profit collectief in Amsterdam van feministen), Mathijs van de Sande (van basisorganisatie Doorbraak) en een afgevaardigde van Nederland Wordt Beter: stichting voor erkenning van Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Aanvang 19.30 uur. De Kargadoor is gevestigd aan Oudegracht 36.