Halloween-feest enger dan eng

29 october 2013
Abbenes

Graaf en gravin Dracula hebben het hele dorp uitgenodigd voor het Halloween Bal in Kasteel  't Praatpunt. 'Dit jaar was nog enger dan andere jaren', vonden de meeste Abbenessers.

Kasteel
De jongste deelnemers (tot 9 jaar oud) werden rond 18.00 uur ontvangen door Jasper Kroon, verkleedt als graaf Dracula. Nadat de graaf heeft verteld dat hij het dorpshuis heeft gekocht om er een kasteel van te maken en na de openingsfilm en -bal, vertrokken de groepjes onder begeleiding van een volwassene.

De kinderen moesten de witte pijlen volgen door het dorp. Onderweg stonden kraampjes en waren er opdrachten die zo goed mogelijk uitgevoerd moesten worden. Zo was er een heksenpan met bladeren om in te grabbelen en was er een 'hondendrol' in het gras die opgeraapt moest worden. Eng en vies vonden de jongste kinderen.

Griezels
En over de hele route hoorden ze spookachtige geluiden en waren er griezels en geesten. Bij een grote tent mochten de kinderen over een rode loper met aan weerszijden kaarsjes wandelen om vervolgens binnen de opdracht te krijgen. Bij terugkomst in 't Praatpunt was er als aandenken een eng oog en draculagebitje.

Hugo de Mooij (12) doet al voor de achtste keer mee. Hij loopt mee met de volwassenen.  Ook zijn moeder is erbij en een aantal vrienden. 'Je wordt in het donker met een busje gedropt in het bos vlak achter Abbenes en dan kom je van alles en nog wat tegen. Het kan zomaar gebeuren dat er een skelet uit de bossen tevoorschijn komt,' aldus dorpsgenoot en vrijwilliger Sonja Loogman.

Spannend
'Het is echt heel leuk.' Maar Hugo is niet zo bang aangelegd, al vindt hij het wel spannend. 'Voorgaande jaren hoorde je griezels krijsen en lagen ze bedekt op de grond en pakten je dan bij je enkel terwijl je ze echt niet had gezien.'

Dit Halloween-evenement is tot stand gekomen door de samenwerking van de Jeugdraad, Oranje Evenementen Vereniging en Toneelvereniging Spelenderwijs. De organisatie ervan heeft zo'n drie maanden geduurd en er zijn vijftig tot zestig vrijwilligers bij betrokken.