Alleen coffeeshops in centrum open tot middernacht

21 october 2013
Rotterdam

Belangrijkste reden voor de kortere openingstijden is dat bewoners in de buurt van een coffeeshop klagen over geluidsoverlast. Dat valt althans te lezen in de notitie 'Het Rotterdamse coffeeshopbeleid 2013'. Die stuurde het college van burgemeester en wethouders afgelopen week naar de gemeenteraad. 
Optrekkende auto’s Oorzaak van de overlast is het remmen en optrekken van de auto’s van de coffeeshopklanten. Die parkeren ze snel voor de deur. Ze lopen de shop in om drugs te kopen en daarna lopen ze terug naar hun auto. Ze stappen in, klappen de deur dicht en geven gas. Dan rijden ze weg. 
Lekker slapen Omdat de ene na de andere klant dit doet, horen de bewoners in de straat daardoor voortdurend klappende deuren, gierende banden en ronkende motoren. Vooral op tijden dat ze lekker willen slapen vinden velen dat irritant. 
Zeven coffeeshops in het centrum Alleen in het centrum wees de gemeente zeven coffeeshops aan die langer open mogen blijven. Dit zijn 'Pluto' en 'Sky' op het eerste deel van de Nieuwe Binnenweg en 'The Four Floors' op de Eendrachtsweg. In de Witte de Withstraat  blijft coffeeshop ‘Witte de With’ open tot middernacht en 'Centrum' op de Van Oldebarneveldstraat. De overige twee zijn 'The Reef' aan de Oppert en 'Trefpunt' aan de Botersloot.
Uitgaansgebied De straten waar de coffeeshops langer open mogen blijven, liggen midden in een druk uitgaansgebied met terrassen en cafés. Daar rijden auto’s toch al af en aan. 'Daar heb je dus al een bepaalde mate van geluidsoverlast', zo verklaarde de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb die verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid van de stad. 
10 uur ‘s ochtends Ook de openingstijden van de coffeeshops veranderen. De deuren mogen pas open om tien uur ’s ochtends. Tot voor kort was dat zeven uur. Die tijd geldt overigens ook voor de zeven coffeeshops in het centrum.
Overgangsperiode De nieuwe regels voor openings- en sluitingstijden voor coffeeshops in Rotterdam zijn op 1 oktober al ingegaan. Maar dat wil niet zeggen dat alle coffeeshops daaraan tegelijkertijd zullen voldoen. Sommige coffeeshops hadden namelijk een exploitatievergunning voor twee jaar. Die sloten ze af voor de nieuwe regels bekend waren en staat hen toe drugs te verkopen tussen zeven uur ’s ochtends en middernacht. 
September 2014 Pas als die vergunning afloopt, zijn ze verplicht om hun openings- en sluitingstijden aanpassen aan de nieuwe regels. De laatste 'oude' vergunning loopt af in september 2014. 

Wat vinden jullie van dit nieuwe coffeeshopbeleid? Is het legitiem om de openings- en sluitingstijden aan te passen vanwege remmende en optrekkende auto's? Geef je mening in onderstaand reactieveld.