Stripmaker Willy Lohmann (77) overleden

10 october 2013
Halfweg

Willy Lohmann werd bekend door zijn dagbladstrip Kraaienhove in Het Parool en zijn talrijke bijdragen aan de Nederlandse editie van het tijdschrift Mad. Voor Marten Toonder werkte hij enige tijd aan de strips rond Heer Bommel en Tom Poes.

Lohmann groeide op in Utrecht. Na zijn schooltijd werkte hij eerst op de reclameafdeling van Douwe Egberts en naderhand voor het reclamebureau De La Mar in Amsterdam. In zijn vrije tijd begon hij strips te tekenen. In 1960 vestigde hij zich als freelance tekenaar.

Van 1962 tot 1972 maakte hij zo'n vijftig verhalen van de serie Kraaienhove in dagblad Het Parool. Later zou hij deze strip voorzetten in de bladen Pep en De Vrije Balloen. Voor Nieuwe Revu maakte hij geruime tijd de strip Liselore. Daarnaast schreef en tekende hij veel strips, illustraties en omslagen voor tijdschriften. Voor de Leeuwarder Courant maakte hij in de periode 1984-1988 zeventien verhalen over de paleontoloog/criminoloog Marco Silvester.

Tot aan het einde van zijn leven was Willy Lohmann zeer productief; zo publiceerde hij cartoons in diverse bladen en werkte hij aan diverse nieuwe stripprojecten.

Hij maakte cartoons die ook in het buitenland werden gepubliceerd en won hiermee meerdere internationale prijzen. Het Stripschap kende hem in 2006 de Bulletje en Boonestaak Schaal toe, als stripmaker die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan.

Als één van de eersten binnen het gilde stripmakers maakte hij zich sterk voor een beroepsvereniging.

Verder was hij op allerlei gebied zeer actief binnen Haarlemmerliede & Spaarnwoude. Zo was hij van 1994 tot 2002 fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeenteraad en schreef hij een column voor 'Maak Kennis Met'. Bij het 150-jarig bestaan van de gemeente afgelopen september tekende hij de kleurplaten die de basisschoolleerlingen kregen uitgedeeld bij de viering van het jubileum.

Vast staat dat Lohmann niet verdronken is. Mogelijk kreeg hij in het zeewater last van zijn hart. Pas over twee weken is de oorzaak bekend. Willy Lohmann wordt volgende week in besloten kring begraven.