Lex Verzijlbergh heeft geen miljoenen en vindt rechtszaak een 'puur politiek proefproces’

08 october 2013
Maastricht

Servatius stopte in 2009 met het project vanwege oplopende kosten en exploitatietekorten. De woningcorporatie zegt dat door roekeloos handelen van ex-directeur Leks Verzijlbergh en falend toezicht zeker 67 miljoen euro schade is geleden. De woningcorporatie claimt het bedrag bij de directeur en acht oud-leden van de raad van toezicht.

De rechter behandelde de miljoenenclaim tegen de voormalig directeur vandaag voor het eerst. Onderhandelingen over een schikking zijn mogelijk sinds minister Stef Blok (Wonen) een eerder verbod heeft opgeheven.

Advocaat Van Maanen verwacht dat er een schikking komt voordat er een definitieve uitspraak van de rechter is over de claim. Verzekeraar Achmea heeft 2,5 miljoen euro beschikbaar, maar dat geld dreigt op te gaan aan proceskosten. Niemand gelooft dat de gedaagdenhet geclaimde verlies kunnen compenseren. Ex-directeur Verzijlbergh vindt de rechtszaak dan ook een 'puur politiek proefproces’.

De bouw van de campus begon terwijl de financiering nog niet rond was. Servatius stond op dat moment alleen garant voor het hele project. Ook het huurcontract met de universiteit was nog niet getekend en voor commerciële ruimten waren nog geen huurders gevonden. ,,Het was logisch om te beginnen om de belangstelling aan te wakkeren. Die werkwijze is niet vreemd’’, antwoordde Verzijlbergh dinsdag op urenlang, stevig doorvragen van de rechter.

Als partijen niet binnenkort tot een schikking komen, doet de rechter uitspraak over de claim tegen hem. (ANP) Foto Novum/Jean-Pierre Geusens