'Het is een investering, maar uiteindelijk levert het wat op'

08 october 2013
Purmerend

Organisator van de Duurzaamheidsmarkt is 'Opgewekt in Purmerend', ontstaan uit een initiatief van Milieudefensie. Martin Havik sloot zich ongeveer een jaar geleden bij 'Opgewekt in Purmerend' aan en vond het leuk om de organisatie van de eerste Duurzaamheidsmarkt op zich te nemen.

'Donderdag 10 oktober is de landelijke Dag van de Duurzaamheid'. Maar omdat wij iedereen de kans willen geven om het evenement te bezoeken, hebben wij besloten om de markt twee dagen later te houden. Op zaterdag 12 oktober wordt de Koemarkt omgetoverd tot het 'Plein van de Toekomst'. De Duurzaamheidsmarkt is niet alleen voor Purmerenders, maar voor mensen uit de hele regio die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp', zo vertelt Havik.

Lokaal
De meeste mensen denken bij 'duurzaamheid' aan zonnepanelen. Op de Duurzaamheidsmarkt is hier inderdaad informatie over verkrijgbaar, maar het aanbod gaat veel verder. Bezoekers kunnen kennismaken met bijvoorbeeld het duurzaam maken van de eigen woning, duurzaam vervoer, biologische en duurzame producten en duurzame energie. Havik: 'Enkele autobedrijven presenteren hun elektrische auto's, EBS vertelt meer over het openbaar vervoer en de duurzame bedrijfsvoering, De Graaf Afvalbeheer is aanwezig, Stadsverwarming Purmerend, Noppes Kringloopwinkel, Boerderij Sonnevanck, Zonnepanelen Volendam en ga zo maar door. Er zijn zoveel bedrijven in de regio die duurzame producten verkopen of op duurzame wijze te werk gaan. Wij hebben er bewust voor gekozen om bedrijven uit de regio uit te nodigen en de lokale economie op deze wijze een impuls te geven. We moeten samen zorgen dat er geld verdiend wordt, geld wordt bespaard en werkgelegenheid wordt gecreëerd.'

Scooter
Bezoekers kunnen informatie inwinnen, maar er is deze dag nog meer te beleven. Zo staan vrijwilligers van het Repaircafé voor bezoekers klaar om kapotte spulletjes voor een kleine bijdrage te repareren en dus een tweede leven te geven. Solar Campus vertelt over het plan om in de Baanstee een groot zonnepark neer te zetten en hiermee stroom op te wekken voor de stad, er kunnen proefritjes worden gemaakt op een elektrische scooter en kinderen kunnen in het busje van Natuur- en Milieueducatie aan activiteiten deelnemen. 

'Mensen worden zich steeds meer bewust van hoge energierekeningen. Wij willen laten zien wat de duurzame mogelijkheden zijn. In eerste instantie is het even een investering, maar als je het slim doet, levert het flink wat op. Duurzaamheid is niet alleen voor de elite, het is betaalbaar voor iedereen', aldus Havik.

Kijk voor meer informatie op: http://duurzaamheidsmarkt.opgewektinpurmerend.nl