Toekomst bewoners vluchtflat onzeker

27 september 2013

Steven Wiltjer Met de verkoop krijgt het pand een nieuwe bestemming. De bewoners tekenden, na het pand gekraakt te hebben, een contract waarin stond dat ze tot 1 oktober mochten blijven. Een langer verblijf is met de verkoop definitief van de baan. 'Dinsdag staan we op straat en we hebben nog geen plek om heen te gaan'.

Nieuwe bestemming
Oumar Berete (46) komt uit Guinee en verblijft sinds twee jaar in Nederland, waarvan één jaar in Amsterdam. Hij is één van de vier bewoners die het woord voeren in de verschillende gesprekken over het lot van de vluchtelingen. Oumar vertelt in zijn geïmproviseerde woonkamer in het Engels over het verblijf in de flat. Er staat een televisie, een koelkast en nog wat huishoudelijke spullen. Koken is echter niet mogelijk in de flat en ook om te douchen moeten de bewoners de deur uit naar het Leger des Heils. Toch zou Oumar langer in de flat willen blijven: ze moeten toch ergens onderdak hebben.

Bovendien is hij niet overtuigd van een eventuele nieuwe bestemming. Ook zijn eerdere verblijfplaats, de vluchtkerk, moest hij verlaten omdat die weer in gebruik genomen zou worden. Maar volgens Oumar is er nog steeds niks gebeurd met de kerk sinds ze die verlaten hebben. Hij is bang dat het met de vluchtflat ook zo zal gaan. De bewoners wilden dan ook onderhandelen over een langer verblijf, maar inmiddels is zeker dat zij de flat moeten verlaten.

Uitzichtloos
Waar de bewoners heen gaan als ze de flat moeten verlaten, is nog niet bekend. Ze zijn allemaal uitgeprocedeerd, wat betekent dat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning. In andere Europese landen kunnen ze ook niet terecht, omdat iemand maar in één EU-land asiel mag aanvragen. De overheid bewaart vingerafdrukken om te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers in buurlanden proberen asiel aan te vragen. Dit maakt de situatie van de bewoners vrij uitzichtloos. De regering moet volgens Oumar kiezen: een generaal pardon, een werkvergunning of zorgen dat ze ergens anders heen kunnen. 'Nu kunnen we geen kant op en bovendien kunnen we niks bijdragen aan de samenleving'.

Gelukkig staan ze er niet helemaal alleen voor. Ze krijgen eten en hulp bij het vinden van onderdak van het Leger des Heils en HVO-Querido. Ook de buurtbewoners helpen volgens Oumar veel: 'De mensen hier zijn zo aardig. Ze geven ons eten en kleding.'

Negatief nieuws
Ondanks de hulp en de steunbetuigingen die de bewoners krijgen, kwam de vluchtflat eerder negatief in het nieuws. Er zou een vechtpartij hebben plaatsgevonden. De PVV stelde zelfs Kamervragen naar aanleiding van deze berichten. Oumar bevestigt de vechtpartij, maar vertelt dat de aanstichters niet meer in de flat wonen en ook niet meer welkom zijn. 'Sindsdien is alles rustig'.

Oumar heeft zich wel geërgerd aan de negatieve berichtgeving. Volgens hem hameren de bewoners er bij elkaar juist op zich te gedragen. 'Wees nederig, wees netjes. Alleen dan zullen de mensen ons accepteren'. Ook bij demonstraties zorgen ze dat alles volgens de regels verloopt en dat iedereen zich aan de wet houdt. Zo hopen ze de sympathie van de Nederlanders te winnen. De komende tijd zullen ze echter aan de slag moeten om een nieuwe verblijfplaats te vinden.