Na 25 jaar nog steeds veel werk voor logopedisten in Castricum

24 september 2013
Castricum

Trots laat Astrid Nuijtinck haar fraaie behandelkamer zien op de eerste verdieping van dorpshuis De Kern. De Castricumse vertelt vervolgens enthousiast over haar vak: "Vanaf 1975 werk ik als logopedist en ik vind het nog altijd ontzettend leuk. Ik ben begonnen bij de Haagse Schoollogopedie en mijn eerste praktijk had ik in Zoetermeer. In 1986 heb ik mij in Castricum gevestigd en had snel een goed lopende praktijk. Met Ruud Kuipers vormde ik in 1988 een maatschap. Met hem heb ik 13 jaar samengewerkt en zeven jaar geleden zijn Susanne Brouwer en Willemijn Zeegers de praktijk komen versterken. Met z'n drieën hebben we hier twee kamers, waar alle dagen logopedie wordt gegeven. Zo hebben we ook wat meer te bieden."

Alhoewel logopedie al jaren wordt toegepast bij zowel kinderen als volwassenen, is het nog lang niet bij iedereen bekend wat deze tak van zorgverlening precies inhoudt. Astrid: "Wij geven hulp als iemand problemen heeft met spraak, taal of stem. Bij kinderen gaat het bijvoorbeeld om moeilijkheden met het uitspreken van bepaalde letters, taal- en leesproblemen, slissen of stotteren. Bij volwassenen betreft het vaak onduidelijk spreken, heesheid of een schorre stem, moeite hebben met presenteren en spraakmoeilijkheden als gevolg van een ziekte of hersenbloeding."

Vlotte babbel

Logopediepraktijk Castricum zag de vraag naar consulten de laatste jaren toenemen en Astrid legt uit waarom: "Kinderen worden tegenwoordig eerder doorgestuurd door consultatiebureaus, dus er wordt al geadviseerd of behandeld als ze heel erg jong zijn. Daarnaast werken we ook intensief met kinderen die ernstige taalproblemen hebben, omdat die vroeger allemaal naar het speciaal onderwijs gingen maar nu vaak op de gewone basisschool blijven."

Op de vraag waarom Astrid ook na 38 jaar nog zoveel plezier in haar werk heeft, is het antwoord heel duidelijk: "Je ziet dat mensen er blij van worden als ze beter gaan praten en zich beter kunnen uitdrukken. Omdat ik hier zolang woon is het is ook erg leuk dat ik soms weer mensen ontmoet die ik heel lang geleden behandeld heb. Zo kwam ik laatst in een winkel een verkoper tegen die vlot met de klanten aan het babbelen was, oftewel het verlegen jongetje van 20 jaar geleden was veranderd in een goed communicerende man!"

Momenteel denkt de 58-jarige logopedist er nog niet aan om zich uit de praktijk terug te trekken: "Ik heb beslist niet het gevoel dat ik moet stoppen en wil graag doorgaan tot de leeftijd die daarvoor staat. Om de kennis op peil te houden volg ik ook regelmatig cursussen, dus ik hoop voorlopig nog lang actief te blijven in de wereld van de logopedie."

Tot slot wijst Astrid erop dat er geen wachtlijst is bij Logopediepraktijk Castricum en er altijd plaats is voor nieuwe cliënten. Daar voegt ze aan toe dat iedereen ervoor verzekerd is en een verwijzing meestal niet nodig is. Meer informatie via 0251-656141 of www.logopediepraktijkcastricum.nl. (tekst Hans Boot)