Nostalgie en 2300 handtekeningen bij protestactie tegen 'dure' busbaan

20 september 2013
Hilversum

Dat cadeau was een meterslange lijst met daarop 2300 handtekeningen - 'en daar komen dagelijks honderd tot honderdvijftig handtekeningen bij' - van het zogeheten Comité Busbaan Nee. Die voerde actie tegen het plan om een dure busbaan aan te leggen tussen Huizen en Hilversum. Dat past namelijk niet in deze tijd, is de uitleg.

Om die reden zetten de actievoerders - politici uit Huizen, Blaricum en Hilversum en ook bewonersverenigingen - een nostalgisch vervoermiddel in: een Showman's road locomotive. Met deze kleurrijke kermistractor, die vroeger op kolen over de weg reed, trok een groep ondertekenaars vanaf de Kerkbrink naar het raadhuis van Hilversum waar Hart voor Hilversum-raadslid Karin Walters (in nostalgische kledij) de petitie aanbood aan Broertjes.

Het comité wil de komende weken nog meer mensen op de hoogte brengen van het plan om voor 118 miljoen busbanen aan te leggen door Huizen, Blaricum en Hilversum, alleen maar om de snelbus een paar minuten sneller te laten rijden. 'Toen men met dit plan startte, voor de crisis, dacht men alleen aan groei. Maar nu is alles anders: het aantal reizigers neemt af. Door de crisis en meer flexwerken. Ook met een paar minuten tijdwinst zal de snelbus niet opeens twee keer zoveel reizigers gaan trekken. Bij Station Sportpark en Arenapark stopt hij niet eens. Dat betekent voor de helft van de reizigers een achteruitgang in reistijd.'

Ook zonde is het volgens het comité om 118 miljoen van 'ons' geld in een busbaan te steken die volgens hen niet gaat werken. 'Dat is geldverspilling. In Huizen, Blaricum en Hilversum zien veel bewoners, dat de busbaan woonwijken zal insluiten, en dat oversteken onveiliger wordt. De busbaan is een aanslag op de leefbaarheid. In Hilversum is er een kans om dit plan te stoppen. Er wordt wel beweerd dat alles al rond is, maar dat geldt niet voor Hilversum.'

Komende woensdagavond bespreekt de Hilversumse commissie verkeer & beheer de kwestie. Omdat al veel insprekers zich zouden hebben gemeld is de kans reëel dat deze bijeenkomst een dag later een vervolg krijgt. Woensdag 16 oktober is wat Hilversum betreft de beslissende avond over het wel of niet doorgaan van de HOV in 't Gooi.