Wethouder Costongs beraadt zich over homo-statement tijdens Moskou-reis

03 september 2013
Maastricht

Dat zegt woordvoerder Mikos Pieters van de gemeente Maastricht naar aanleiding van een even opmerkelijke als openhartige column vanmorgen in Dagblad de Limburger.
 
In het stuk, feitelijk een open brief aan het adres van wethouder Costongs, doet de Maastrichtse stadsverslaggever Ruud Maas een klemmend beroep op de wethouder om het volgende week in Moskou op te nemen voor homoseksuelen, die het in het hedendaagse Rusland steeds moeilijker krijgen.
 
Costongs is van 11 tot 14 september in Moskou, onder meer om in het Gorki Park aanwezig te zijn bij de opening van een foto-expositie van de Maastrichtse fotograaf Guy van Grinsven. De expositie wordt gehouden in het kader van het Nederland-Ruslandjaar, waarbij ook de gemeente Maastricht de afgelopen tijd op verschillende manieren betrokken is geweest.
 
Journalist Maas laat Costongs weten dat hij behoorlijk bezorgd is over de manier waarop homo’s in het Rusland van Poetin worden onderdrukt. ,,Ze zijn in Rusland namelijk niet zo kapot van mij en de groep waartoe ik (ongewild) behoor. Wat heet, de daar onlangs aangenomen anti-homowet bestempelt me als minderwaardig”, schrijft Maas.
 
Hij laat Costongs weten het in Maastricht – de stad die in 2015 het homo-evenement Roze Zaterdag mag organiseren - relatief gemakkelijk te hebben. ,,Maar je zult een jonge Rus zijn, niet te onderdrukken gevoelens hebben, maar die niet mogen tonen of bespreken. Ik geef het je te doen.”
 
Volgens Maas is het heel mooi dat in Maastricht de afgelopen tijd diverse ‘Russische ‘ activiteiten zijn geweest, waaronder een optreden van het Don Kozakkenkoor en een succesvolle tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum, maar schrijft hij, we mogen Rusland best laten merken ‘dat het onderdeel is van onze cultuur om elkaar te respecteren, voor elkaar op te komen en niemand uit te sluiten’. ,,Wethouder, laat merken dat wat Rusland doet niet door de beugel kan. Desnoods doet u het subtiel. Heeft u nog een roze stropdas?”
 
Volgens woordvoerder Pieters is de boodschap van Ruud Maas bij de gemeente luid en duidelijk overgekomen. ,,Er zal ook een reactie op komen, maar niet nu, omdat we op dit moment helemaal gefocust zijn op Culturele Hoofdstad 2018. Maar het onderwerp heeft onze aandacht.”