Raad van State heeft gesproken: Maastricht mag coffeeshops verplaatsen

14 august 2013
Maastricht

Wel schrapt de Raad van State een bepaling in het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Köbbesweg waar de coffeeshops gevestigd worden. In die bepaling stond dat er softdrugs verkocht mogen worden. De verkoop van wiet door coffeeshops wordt weliswaar gedoogd, maar mag volgens de opiumwet niet in een bestemmingsplan worden geregeld.

De gemeente Eijsden-Margraten, Recreatiepark Dagstrand Oost-Maarland en enkele andere bedrijven en inwoners van Eijsden hadden evenals enkele Belgische grensgemeenten bezwaar aangetekend tegen de plannen. Deze beroepen werden grotendeels niet-ontvankelijk verklaard.

Maastricht wil in totaal zeven coffeeshops uit het centrum verplaatsen naar drie nieuwe zogenoemde coffeecorners. De uitspraak van de Raad van State betreft de eerste van deze coffeecorners.

Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Maastrichtse Coffeeshops (VOCM) laat in een reactie weten erg blij te zijn met de uitspraak van de hoogste Nederlandse bestuursrechter. ,,Vooral omdat we op 14 november bij diezelfde Raad van State staan voor het I-criterium (de regel die bepaalt dat alleen inwoners van Nederland welkom in de Maastrichtse coffeeshops, red.). Eigenlijk geeft de Raad van State met deze uitspraak aan dat er minder zwaarwegende maatregelen zijn om eventuele overlast tegen te gaan en dat is spreiding, aldus Josemans. Foto Novum