Hoes sluit nu ook Missouri voor drie maanden: twaalf van de veertien coffeeshops dicht

06 august 2013
Maastricht

Vandaag kreeg hij namens burgemeester Hoes - die zojuist is teruggekeerd van vakantie - een bevel tot sluiting uitgereikt, omdat in de maand mei (de maand waarin de VOCM-leden naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak hun deuren geoepend hielden voor Belgen en Duitsers) bij een controle 'niet-ingezetenen'(lees: buitenlanders) in zijn zaak zijn aangetroffen. ,,Zij waren op dat moment in het bezit van softdrugs of waren het aan het gebruiken, aldus een verklaring van de gemeente Maastricht. Dit is in strijd met het ingezetenencriterium. Op grond van de Opiumwet sluit de gemeente de coffeeshop voor de duur van drie maanden", aldus de standaardzinnen die de gemeente Maastricht tegenwoordig bij een sluiting naar de pers stuurt.
Missouri is de elfde zaak op rij die door burgemeester Hoes - verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de stad - gesloten wordt, nadat bezwaren van de betrokken coffeeshophouders ongegrond waren verklaard. Eerder waren de Mississippi (Wilhelminakade), Kosbor (Kleine Gracht), Smokey (Wilhelminakade), Easy Going (Hoenderstraat), Heaven 69 (Brusselsestraat), Black Widow (Bosscherweg), Slow Motion (Bourgognestraat), Maxcy’s (Rechtstraat) en Lucky Time (Hoogbrugstraat) en Club 69 (Grote Gracht) aan de beurt. 
De sluiting betekend concreet dat van de dertien VOCM-leden er nog één open is: Fantasia aan de Sint Annalaan. De eigenaar van de Cool Running in de Brusselsestaat - nummer dertien - was in mei op vakantie. Naar verluidt blijft de eigenaar hardnekkig weigeren open te gaan, omdat hij het ingezetenencriterium discriminerend vindt en hij nu eenmaal weigert te discrimineren. Dit laatste wordt bevestigd door VOCM-voorzitter Marc Josemans.
Rasta Fari Boni - kortweg De Boni - aan de Stenenbrug blijft eveneens geopend. Dit bedrijf is als enige coffeeshop in Maastricht geen VOCM-lid en heeft zich tot nu toe onttrokken aan elke vorm van discussie. Duiters en Belgen, voor zover ze niet in Nederland wonen, komen er al niet meer in sinds de invoering van de wietpas op 1 mei vorig jaar. Foto Cindy Verhoef