Marc Josemans verdacht van reclame maken: 'dit is niets anders dan coffeeshopje jennen'

31 july 2013
Maastricht

De coffeeshophouders legden in de flyers uit dat ze naar aanleiding van een uitspraak van de Maastrichtse rechtbank in april hun deuren weer beperkt openstelden voor buitenlanders. Ook gaven ze aan hoe ze de bezoekersaantallen dachten te beperken, onder meer door het buurlandcriterium toe te passen (en dus alleen te verkopen aan Nederlanders, Belgen en Duitsers). ,,Buitenlanders uit andere landen worden voorgelicht en doorgeleid naar gemeenten waar zij wel welkom zijn”, aldus de flyer, waarin de coffeeshophouders buurtbewoners ook lieten weten welke maatregelen zij hadden genomen om straatdealers de wind uit de zeilen te nemen.
 
Volgens het OM is het verspreiden van de flyers in strijd met de zogeheten AHOJG-criteria, de belangrijkste regels waaraan coffeeshops in Nederland zich op grond van de Opiumwet te houden hebben. Zo mogen ze geen reclame maken (afficheren), geen harddrugs verkopen, geen overlast bezorgen en geen cannabis verkopen aan jongeren beneden de 18.
 
Uit de aanklacht die Josemans drie weken geleden kreeg uitgereikt door de deurwaarder blijkt dat het OM van mening is dat de flyers bedoeld waren ‘om de verkoop’ van cannabisproducten te bevorderen. Afficheren dus, zo vindt het OM.
 
De VOCM-voorzitter snapt er helemaal er niets van zegt hij. ,,Dit is natuurlijk ridicuul. Gewoon te gek voor woorden. Als nu nog iemand durft te beweren dat hier geen sprake is van coffeeshopje jennen, dan weet ik het ook niet meer.”
 
Volgens Josemans hebben hij en zijn collega’s destijds met de beste bedoelingen een vlugschrift opgesteld en dat verspreid. ,,Er was veel onduidelijkheid. De rechter had aangegeven dat we aan buitenlanders mochten verkopen en toch besloot het OM handhavend op te treden. Wij wilden die onduidelijkheid en de onrust in de buurt wegnemen. Zo hebben we in de flyer ook bekendgemaakt dat we herkenbare beveiligers hadden ingehuurd die rondom de coffeeshops surveilleerden om de orde en rust te bewaken. Als mensen klachten hadden, zo schreven we, dan konden ze rustig binnenlopen en hun probleem aan ons voorleggen.”
 
Josemans vermoedt in dezen een een-tweetje tussen burgemeester Hoes en de officier van justitie, al zegt hij dit niet te kunnen bewijzen. ,,Deze burgemeester doet er alles aan om het ons moeilijk te maken. Dat was onder zijn voorganger Gerd Leers wel anders. ,,Die zei voortdurend: ‘wees transparant en maak door middel van persberichten en informatiefolders duidelijk wat jullie aan het doen zijn'. Wij hebben de mensen altijd goed geïnformeerd, in vier talen nota bene. We waren de eersten in Nederland om ons personeel cursussen aan te bieden. Maar dat wordt nu allemaal gemakshalve vergeten.”