[foto's] Kunstzinnig protest op Plein 1992: biefstukje, sudderlapje en eitje zijn afkomstig van een dier

18 july 2013
Maastricht

De manshoge foto’s herinneren mensen eraan dat hun biefstukje, sudderlapje of eitje afkomstig is van een dier”, aldus Madelaine Looije, Dier&Recht (foto 1). ,,Een dier dat - net als wij – gevoelens heeft, wil leven en gelukkig wil zijn. Maar ook laten de foto’s zien hoe deze vriendelijke en intelligente dieren worden behandeld als productiemiddelen.”
 
De foto’s worden getoond in imposante fotodisplays, die over het plein verspreid staan. ,,De voorkant van de display confronteert de kijker met het verdriet en lijden van een individueel dier. Op de achterkant is te zien dat de voedselindustrie niet één, maar duizenden dieren uitbuit.” 

De foto’s zijn afkomstig van gerenommeerde fotografen als Jan van IJken, Jo-Anne McArthur en Tomasso Ausili. Zij hebben zelfs de emoties en leefomstandigheden van de ‘voedseldieren’ weten vast te leggen.” 

Met de fototentoonstelling willen de stichtingen Varkens in Nood en Dier&Recht jong en oud prikkelen om na te denken over hun voedselconsumptie. ,,Want ieder individu – mens én dier – heeft recht heeft op een gelukkig leven. Maar zolang er kiloknallers verkocht worden, zullen er dieren onder erbarmelijke omstandigheden gehouden worden”, stellen ze. 

De expositie, die eerder al te zien was in Amsterdam, Rotterdam en Breda, duurt tot en met 31 juli. Foto’s Novum/Jean-Pierre Geusens