Vlootschouw dient veiligheid KNRM

16 june 2013
Den Oever

Het bedrag werd tijdens de vlootschouw van het afgelopen jaar opgehaald met de collectebusjes aan boord van de schepen. Het publiek mag altijd gratis meevaren met de kotters, maar er wordt dan altijd wel een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de KNRM. Zo gaat het al sinds mensenheugenis en in Den Oever wordt nog altijd gebruik gemaakt van ouderwetse collectebussen. “Die beheren we tegenwoordig zelf, want bij de KNRM zijn ze niet meer in gebruik,” zegt voorzitter Peter Jeeninga van de Vlootschouwcommissie.

PLB's
De commissie hecht eraan dat de opbrengst van een collecte niet in de algemene middelen van de organisatie verdwijnt, maar wordt besteed aan een bepaald doel binnen het reddingwezen, bij voorkeur in Den Oever zelf.

Peter van Eekelen, secretaris van de plaatselijke commissie van de KNRM, vertelde dat het bedrag zal worden besteed aan zogenaamde ‘personal life beacons’ (PLB’s). Dat zijn zenders, die de bemanningsleden meekrijgen, voor het geval ze bij een actie overboord raken. “Als er hoge golven zijn, is het een hele zoekerij. Door het signaal, dat ze dan uitzenden, kun je ze gemakkelijker vinden. Het vergroot dus de veiligheid. Ons station zal zes van die apparaten krijgen,” aldus Van Eekelen.

Omdat de KNRM onafhankelijk wil zijn, ontvangt ze geen subsidie. Ze is geheel afhankelijk van giften. Het gebaar van de Vlootschouwcommissie is dan ook zeer welkom en, hoewel er zaterdagmiddag een stijve bries stond, werd de commissie uitgenodigd voor een rondje door de Zuiderhaven en dat lieten de leden zich geen tweemaal zeggen.

Vlootschouw
De Flora- en Visserijdagen, waarvan de vlootschouw deel uitmaakt, worden dit jaar gehouden van 23 tot en met 27 augustus. De vlootschouw is op maandag 26 augustus. Het programma heeft enkele leuke verrassingen, verklapte voorzitter Peter Jeeninga, en staat binnenkort online (www.visserijdagen.nl).