OPINIE + VIDEO Maastrichtse ondernemer: optreden agent in burger smet op mooie dag

06 may 2013
Maastricht

Door Hakim Elfassih
 
Tweeënhalf jaar geleden opende de burgemeester mijn nieuwe zaak. Hij was vol lof en prees ons omdat hij het waardeerde dat jonge ondernemers het aandurfden een nieuwe winkel te starten op deze locatie. Wij hadden een droomstart en alles verliep goed, totdat hij vorig jaar begon met de invoering van de wietpas. Onze omzet daalde met meer als 30 procent. Daarnaast hadden we te maken met een enorme toename van overlast, vernielingen en bedreigingen.
 
Zelfs mijn vrouw, die werkzaam was in de zaak en op dat moment hoogzwanger, werd door drugsrunners met de dood bedreigd. Ik heb daarop een flinke campagne gevoerd en dat heeft geresulteerd in een aantal artikelen in Dagblad de Limburger en ook bij Maastricht.dichtbij.nl.
 
Ook heb ik op 12 december vorig jaar ingesproken tijdens de commisievergadering, waarbij ik ook nog eens 100 handtekeningen heb overhandigd van ondernemers in en rond het Mosae Forum. Ik heb daarna een maandelijks onderhoud gehad met de burgemeester waarin vooral veel werd gepraat, maar weinig werd gedaan. Hij bleef en blijft nu nog steeds in zijn eigen wereldje zitten en snapt nog steeds niet hoe de vork in de steel zit. Wij als ondernemers zijn ook heel blij met de recente uitspraak van de rechter.
 
Gisteren was het een mooie dag voor Maastricht. De zon scheen, het was lekker druk en er hing een supersfeer. Ook wij draaiden na een hele lange tijd weer een lekkere omzet, waarbij we ook veel verkochten aan buitenlandse toeristen.
 
Maar wat schetst mijn verbazing toen ik buiten stond! Drie toeristen die nota bene net in mijn winkel waren geweest en niet in de buurt van een coffeeshop waren, werden staande gehouden door een man, die hen fouilleerde en om legitimatie vroeg. Deze man legitimeerde zich zelfs niet bij de mensen, Na alles gecheckt te hebben, wees hij hen erop dat ze vooral geen wiet moesten gaan kopen en dat ze beter de trein terug naar huis konden pakken. Dit gaat toch werkelijk tegen alles in wat goed is! 
 
Uitgerekend op Bevrijdingsdag stuurt meneer Hoes agenten in burger op pad om willekeurige mensen die er als toerist uitzien staande te houden, te fouileren en hun ID te vragen. Hij schreef zelfs hun gegevens op een briefje,waardoor deze mensen nogal  in paniek raakten.
 
Als burger en ondernemer in Maastricht vind dit echt te ver gaan. Dit moet je in een stad als Maastricht niet willen. Mensen die zo behandeld worden komen waarschijnlijk ook niet meer terug, wat mij en mijn collega’s ook nog eens geld kost.
 
Ik vind het ronduit schandalig en weer een blamage voor meneer Hoes. Het was hoe dan dan ook een grote smet op deze wel hele mooie dag.
 
De auteur van dit artikel is eigenaar van kledingzaak Antony Morato in het Mosae Forum. Hij maakte ook bijgaande video met behulp van zijn mobiele telefoon