Column: Mijn excuses aan alle Alphenaren

30 october 2012
Alphen aan den Rijn

Even later maakte ik zelf deel uit van de gemeenteraad en barstte de bom: onder de prachtige groene grasdeken van de golfbaan zouden de meest gevaarlijke afvalstoffen liggen, in rottende vaten…! Het zou gaan om blauwzuur, kwik, asbest, radioactief afval, cadmium, lood, zware metalen enzovoort. Al deze giftige en chemische stoffen waren toen al vastgesteld door twee grondonderzoeksbureaus (DHV en Fugro).

De gemeenteraad werd overspoeld door geruststellende adviezen, ook ik als beginnend raadslid. Ik luisterde goed, stelde mijn vragen en uiteindelijk ging de gehele raad akkoord met een pakket maatregelen: het afdekken van de zwaar verontreinigde grond met klei en het controleren van de samenstelling van grond, water en lucht.Na de Coupépolder affaire vervloog de aandacht voor de Coupépolder. We gingen ervan dat het milieu op en rond de golfbaan 'stevig' gecontroleerd werd.

In de uitzending van Zembla (26 oktober) kwam een geheel ander beeld naar voren. Van de toegezegde zorg klopte niets: de Coupépolder was een 'chemische tijdbom!' Intussen zijn er nu onderzoeken aangekondigd: één externe onderzoekcommissie die de inhoudelijke aspecten gaat onderzoeken en één raadsbegeleidingscommissie (met Alphense raadsleden). Over de vorderingen van de commissies zal niet worden gesproken (radiostilte) en de resultaten zullen in december of januari worden gepresenteerd (wedden dat het eind februari wordt…?).

De onderzoekscommissies gaan dus onderzoeken wat de journalisten van het programma Zembla* al hebben vastgesteld. Jammer van de inspanningen; beter hadden we de tekst van Zembla kunnen uittypen en dan hadden we een prima rapport gehad!

In een van mijn columns een aantal maanden geleden heb ik ervoor gepleit dat er respect dient te bestaan voor politici die op een foute beslissing terugkomen. Deze week denk ik dat we in de tachtiger jaren een groot aantal foute beslissingen hebben genomen. En dat we de tientallen jaren daarna méér steken hebben laten vallen. In 2002 is nog door de Raad van State bepaald dat wij betere technieken moesten toepassen…

Dertig jaar geleden had ik 'vlammend' moeten verklaren dat de Coupépolder volledig zou moeten worden afgegraven. En dat alle zogenaamde adviseurs hun op onterechte wijze verdiende adviseursalarissen moesten terugbetalen. Ik heb dat toen niet gedaan en bied aan alle Alphenaren mijn excuses aan. Ik roep alle raadsleden en wethouders vanaf de tachtiger jaren op om ook 'sorry' te zeggen. En verder? Het is nu aan het gemeentebestuur om maatregelen te nemen: alsnog de gehele coupépolder afgraven en het gif onmiddellijk vernietigen. Voorgoed! Weg met de levensbedreigende troep die nooit in Alphen had mogen komen….Sorry!

Robert Jan Blom
rj.blom01@hetnet.nl
* Het programma is nog te zien op Programma gemist, Zembla (internet)