Paardensport ligt stil door Rhinovirus

08 march 2012

Het Rhinovirus wordt veroorzaakt door het Equine Herpesvirus. Dit verkoudheidsvirus is op zich onschuldig maar kan ook gevaarlijke varianten hebben. Dit zijn de abortus- of de verlammende variant. Bij de abortusvariant verliezen drachtige merries hun veulen. Bij de verlammende vorm krijgt het paard vaak een slappe staart en lijkt het alsof het dier dronken is. Vaak leidt dit tot onherstelbare schade en moet het dier afgemaakt worden.
 
Besmettelijk voor mensen is het virus niet. Wel van paard tot paard via het slijm. Ook over korte afstanden via de lucht in kleine ruimtes verspreidt het virus zich. Er bestaat echter wel een vaccinatie tegen het virus. Maar echt betrouwbaar is deze niet. Er is wel aangetoond dat een tijdig geënte paarden het virus minder verspreiden. Maar de vaccinatie is veel minder betrouwbaar tegen abortus en helpt helemaal niet tegen de verlammingen.
 
Paardenartsen waarschuwen voor het virus. De informatie die zij geven, is helaas niet altijd even gerust stellend. “Een eenmaal besmet paard blijft waarschijnlijk zijn hele leven drager en kan na bijvoorbeeld stress weer koorts, luchtwegklachten etc. krijgen. En helaas dan ook weer andere paarden besmetten”, aldus een paardendokter.
 
De meningen zijn echter nog wel verdeeld. De één maakt zich grote zorgen, de ander vindt de paniek rond het virus niet nodig. Ondanks dat het wel mee lijkt te vallen, is ons vorige artikel reeds 15.000 keer bekeken. De Rhinokaart kreeg ondertussen 45.000 views . Het virus steekt elk jaar wel eens de kop op in Nederland. De omvang blijft dan meestal wel beperkt.  Om de impact van de uitbraak van het Rhinovirus dit jaar weer te geven, hebben wij van Dichtbij de Rhino-kaart gemaakt.  Hierop is te zien waar het virus bevestigd is (rode punaises) en waar er evenementen zijn afgelast vanwege het virus (blauwe punaises).  We proberen deze kaart zo goed mogelijk bij te houden. Heb je aanvullingen? Mail ze naar [email protected]
Het Rhinovirus weergeven op een grotere kaart