Oudste nog varende visserschip terug op Wieringen

02 december 2011
Westerland

Het ruim 170-jarige Wieringer skuutje werd overgenomen van de stichting tot behoud van blazertje WR 60 uit Hoorn, met als doel het schip grondig te restaureren en voor de toekomst te bewaren.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /?>

De ‘Vrienden’, waarvan het bestuur wordt gevormd door Mark Zijlstra, Kees Hos en Tjeerdo Wieberdink, waren meteen enthousiast toen ze de mogelijkheid kregen het schip over te nemen, hoewel de financiering van het project nog onduidelijk is. “De kans dat je een dergelijk historisch schip, als enige overgebleven uit een vloot van tientallen van deze typische Wieringer scheepjes, terug kan laten keren naar Wieringen, krijg je maar één keer.”

Doordat de restauratie voor het grootste deel in eigen beheer kan worden uitgevoerd door Kees Hos, blijven de kosten beperkt tot enkele tienduizenden euro’s.

“Het schip ligt nu in het weiland naast mijn huis, op de plaats waar ik ook mijn Wieringeraak WR 4 heb gerestaureerd. Eerst ga ik het helemaal opmeten en kijken wat er vervangen moet worden,” vertelt Hos. “Hoewel het schip een stuk kleiner is dan een wieringeraak is het ongeveer even zwaar gebouwd. Ik heb al gezien dat een aantal spanten en het vlak zullen moeten worden vervangen. Waarschijnlijk zal de steven ook vernieuwd moeten worden. En tijdens zo'n restauratie stuit je altijd op dingen die je ook beter meteen kunt vervangen.”

Verder zijn er inmiddels contacten met de Vlootschouwcommissie in Den Oever, om te kijken of het schip volgend jaar, als de staat waarin het dan verkeert dat toelaat, tijdens de Flora- en Visserijdagen op de kade van Den Oever kan worden geplaatst, opdat iedereen kan kennismaken met dit unieke scheepje en de restauratie ervan.

Het scheepje was indertijd eigendom van de familie Breet. Kinderen en kleinkinderen van de voormalige schipper zijn al regelmatig komen kijken naar het schip van hun vader en grootvader en volgen met belangstelling de verdere ontwikkelingen.

Wat na de restauratie met het skuutje gaat gebeuren is nog onbekend. “De Stichting heeft een klein beetje geld om in ieder geval een begin te maken met de restauratie. De komende maanden gaan we op zoek naar aanvullende middelen waardoor de restauratie voltooid kan worden. We zijn op zoek naar een hoofdsponsor voor het project. Geïnteresseerden zijn welkom! Als we dat rond hebben gaan we kijken hoe we het schip na de restauratie op Wieringen kunnen houden. We hebben echter nog even de tijd om daar een mooi plan voor te maken,” weet Wieberdink.

De start van het project verliep voorspoedig. Dankzij de hulp van Gerrit van Zoonen uit De Haukes, Ronald Helder van de firma Kaan uit Hippolytushoef en Jan Luyt uit Den Oever stond het schip in een paar uur naast het huis van Kees Hos aan de Westerlanderlaan.

De voortgang van de restauratie is via het internet te volgen via www.stroe.info/wr60. Potentiële sponsors kunnen contact opnemen met Tjeerdo Wieberdink, e-mail [email protected], tel. 0620135337.