Glasvezel in Zoetermeerse wijk Oosterheem

24 october 2011
Zoetermeer

De gemeente is als ICT-stad voorstander van de aanleg van dit netwerk voor heel Zoetermeer in de toekomst. De realisatie hangt echter af van marktpartijen. Stichting Fiberpoint-Zoetermeer is in 2010 gestart met het initiatief een glasvezelnetwerk aan te leggen in Oosterheem. Reggefiber is daarop begonnen met het installeren van een glasvezelmodem in de meterkast van in aanbouw zijnde woningen, waardoor deze direct beschikken over een glasvezelaansluiting. Reggefiber heeft onlangs ook de bestaande woningen in het gearceerde deel van Oosterheem kosteloos aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Voorbereid
Tijdens de bouw zijn de woningen in dit deel van Oosterheem voorbereid op glasvezel. Er liggen al lege buizen onder de grond en in de woningen. Daardoor kan de glasvezelkabel eenvoudig in de woning gebracht worden. Op dit moment zijn ongeveer driehonderd woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Voor het einde van het jaar hoopt Reggefiber ongeveer tweeduizend woningen te voorzien van glasvezel. De nieuwbouwwoningen van Centrumplan en Waterzicht krijgen ook een glasvezelaansluiting.

Andere wijken
De bedoeling is dat ook het resterende deel van Oosterheem en de andere wijken een glasvezelnetwerk krijgen. Wanneer en door wie dat gebeurt is nog niet bekend. Stichting Fiberpoint-Zoetermeer onderzoekt of een aanvullend glasnetwerk haalbaar is in heel Oosterheem. De stichting inventariseert de belangstelling daarvoor bij bewoners. Dit zal ook gebeuren in het aangrenzende Segwaert.

Op dit moment biedt KPN haar diensten aan via het glasvezelnetwerk van Reggefiber. In de toekomst komen er meerdere aanbieders op het netwerk.