Sylvia Witteman overleeft Muziekwijk ternauwernood

13 july 2011
Almere

Conclusie van haar stukje in de VK (die wel vaker positief berichtte over onze stad) is dat Almere eigenlijk maar een stille, dode stad is. Op een tijdstip dat de gemiddelde Almeerse middenklasser gewoon op het werk zit, maakt de columnist een blokje van drie straten om waarna ze haar conclusie maakt en op papier kladt.
Witteman zegt in haar column op een woensdagochtend "vol goede moed" op station Almere Muziekwijk uit te stappen. Het valt haar vooral op dat het zo rustig is op straat. Het ligt er maar verlaten bij. Waar Witteman wellicht niet aan heeft gedacht, is dat veel mensen aan het werk zijn op zo'n doordeweekse dag. Aangezien veel Almeerders in 'haar' stad, Amsterdam aan het werk zijn, is het geen wonder dat het betrekkelijk stil is in de wijk.

Dat is ook de enige plek waar ze kijkt: de wijk. In haar stuk herkent Witteman niet "de hectische dynamiek van een grote, bruisende stad". Aangezien ze de gehele stad vergelijkt met de Gershwinstraat is het niet zo gek, dat dat bruisende centrum niet wordt gevonden. Al is het niet zeker of het bruisen waar zij op doelt wordt gevonden in het centrum van de stad.

Uiteindelijk wordt duidelijk dat Sylvia Witteman niet verder komt dan de Bob Marleystraat om vervolgens om te keren en naar huis te gaan. "In de uitgestorven Bob Marleystraat loopt een blinde man me tegemoet. Je hoort het tikken van zijn stok in de stilte. Zijn lege ogen zijn wijd en puilend opengesperd, waardoor hij eruit ziet alsof hij ergens doodsbang voor is."

Het is natuurlijk duidelijk dat alleen Muziekwijk niet het beeld van heel Almere vertegenwoordigt. Sylvia Witteman (Oud-Zuid West, superduur) is het in ieder geval  niet gelukt om Almere in één column te duiden. Wellicht lukt het als Witteman eens iets verder zou lopen dan tot aan de Bob Marleystraat.

Heb je de column ook gelezen? Graag lezen we jouw mening er over. Of over Almere (Muziekwijk). Laat het weten in de reacties! Lees ook dit artikel van dekk2311.

Foto: Twitteraccount van @sylviawitteman