Actie voor bedreigde dieren

24 august 2010

Wie één van de geëxposeerde olifanten graag in bezit wil krijgen, moet even het nummer noteren. De 65 veelkleurige dieren worden dit najaar geveild. De verkoop, georganiseerd door het beroemde veilinghuis Christie's, is in Hotel Marijke op zondag 30 oktober. De opbrengst wordt besteed om de bedreigde, Aziatische olifant te redden. Van deze zeldzame diersoort leven er bijv. in Thailand nog maar 1500 in het wild.

Expositie
Om alle betrokkenen bijeen te brengen was er op zondag 22 augustus in de voortuin van Museum Kranenburgh een grote bijeenkomst. De hoofdschotel hierbij werd gevormd door een mega-expositie van de 65, op keurige sokkels geplaatste olifanten.

Het officiële gedeelte van de drukbezochte bijeenkomst omvatte, naast een uitleg over de Elephant Parade door internationaal initiatiefnemer Mike Spits, een speech van Hetty Hafkamp. Deze had 'haar' olifant heel toepasselijk voorzien van o.a. een geschilderde ambtsketen. De burgemeester feliciteerde de initiatiefnemer van de Bergense actie, Hans Potters van het 65-jarige Hotel Marijke, met het kleurige eindresultaat. Ze prees de dorpse schaal, waarop de actie in Bergen vorm heeft gekregen. Tijdens zijn dankwoord vertelde Hans Potters, hoe hij bij de Elephant Parade te Amsterdam getroffen was door de actie voor de olifant. Direct daarna liet hij de 'kale' modellen naar Bergen komen en vroeg vervolgens diverse kunstenaars om hun creatieve medewerking. Zowel jegens deze groep, de gemeente Bergen, Museum Kranenburgh als de exposerende bedrijven en instellingen toonde Hans Potters zich zeer erkentelijk.