Opnieuw nipte uitnederlaag Haarlem

28 september 2007

De cijfers zijn echter niet volledig in overeenstemming met het wedstrijdbeeld. Alleen tegen Den Bosch (3-1 nederlaag) was Haarlem echt de mindere. Tegen Stormvogels Telstar (1-0) en AGOVV (4-3) had Haarlem zeker recht op meer. En in Helmond herstelde Haarlem zich na een zwakke eerste helft, wat resulteerde in een knap gelijkspel.

De wedstrijd tegen Volendam was eigenlijk een kopie van die tegen Helmond Sport. Ook nu was de ruststand maar 1-0 en mocht Haarlem blij zijn dat het nog in de wedstrijd zat. Haarlem werd de eerste 45 minuten compleet overlopen en kon alleen in de beginfase enigzins partij bieden. Haarlem had vooral problemen met de beweging en snelheid van de Volendammers.

Vooral debutant El Jacobi bracht de dit seizoen toch goed presterende Iwan Axwijk keer op keer in de problemen. De rushes aan de rechterkant gaven de volendammers steeds meer vleugels en een stormvloed aan aanvallen daalde op de Haarlem defensie neer. Het is dat Ponk zijn tot nu toe beste wedstrijd van het seizoen keepte anders was de ruststand veel hoger uitgevallen.

Ponk voorkwam met zijn vingertoppen dat een hard schot van Valenta doel trof. En vlak voor rust kon de haarlem doelman een lob van de doorgebroken Deul nog net onderscheppen. Ponk had alleen geen antwoord op de inzetten van Jack Tuyp. Waar de volendamse topscorer zijn eerste 2 inzetten nog naast zag gaan, was het in de 25e minuut dan wel raak. Met hulp van Michel Kruyer dat wel. De ervaren Haarlem verdediger maakte een beginnersfout door als laatste man El Jacobi uit te kappen en verloor prompt de bal. El Jacobi ging er met de bal vandoor en vond voor het doel de vrijstaande Jack Tuyp. Drie minuten later was het weer El Jacobi die Tuyp in stelling bracht. Dit keer ging de inzet van de spits via de paal naast.

Het enige gevaar van Haarlem kwam in de 1e helft van de rechterkant waar Wijks een aantal keren goed werd gelanceerd. Het resulteerde in 1 echte kans vlak voor rust. In twee instanties bracht Wijks de bal voor, maar Burgzorg kreeg bij de 2e paal de bal niet onder controle.

Zoals al vaker dit seizoen bleek de 2e helft geen kopie van de 1e. In de Jupiler league blijkt steeds maar weer dat er niet veel ploegen zijn die een hele wedstrijd kunnen controleren. Ook Volendam niet. Zo aanvallend als het andere Oranje de 1e helft speelde, zo verdedigend speelde het de 2e 45 minuten. Het gaf Haarlem de mogelijkheid terug in de wedstrijd te komen. Haarlem drong volendam meer en meer terug en hield steeds langere periodes balbezit.

Toch waren de gevaarlijkste kansen nog voor de thuisclub. Zo zag Valenta een lob van 25 meter net over de lat verdwijnen. En voorkwam Ponk met een goede ingreep dat Hofstede kon scoren na een verkeerde terugspeelbal van Huymans.

In de het laatste kwartier was het alleen nog Haarlem dat voetbalde. Via een lange vloeiende combinatie kon Karremans bijna de gelijkmaker intikken. Hij kwam echter een teenlengte tekort. Ook Akerboom was nog dichtbij de gelijkmaker. In blessuretijd miste zijn afstandschot het doel op enkele centimeters.

De opmars van de roodbroeken is na twee opeenvolgende nederlagen een halt toegeroepen. Veel tijd om daarover na te denken is er echter niet. Komende dinsdag wacht alweer een nieuwe wedstrijd. En niet de minste. Eredivisionist Willem II komt dan naar de Jan Gijzenkade voor een wedstrijd in de KNVB beker. Een aantrekkelijk affiche waardoor er hopelijk weer wat extra toeschouwers de weg naar het Haarlem stadion weten te vinden.

Tim Beenders