De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Jubelende reacties op restauratie van de Pandahof

Een zucht van verlichting gaat door Heemstede nu bekend is dat de 'Pandahof' wordt gerestaureerd.

1 / 1
zoom out

HEEMSTEDE - Vele jubelende reacties volgen op het nieuws dat Stadsherstel Amsterdam N.V. het voormalige restaurant De Pandahof gaat restaureren.

Niet in het minst natuurlijk van de historische vereniging Heemstede Bennebroek. "'Het nieuws is met vreugde ontvangen!" aldus Gerard Bettink, secretaris. "Wij hadden dit niet verwacht, ons was ook geen lobby bekend." Ook op het gemeentehuis, Twitter en bij de winkeliers zingen de felicitaties rond. De historische vereniging heeft veel vertrouwen in Stadsherstel. "Zij heeft een rijke ervaring in restaureren en heeft in Amsterdam al honderden panden in ere hersteld."

Veel Heemstedenaren maken zich zorgen dat het verkrotte pand door brandstichting ter ziele zal gaan. Sinds restaurant Yokohama Pandahof in 2007 failliet ging, verloederde het gebouw snel. Ruiten werden ingegooid terwijl de entree als openbaar urinoir werd gebruikt.

Toevallig bracht een restauratie-architect van Stadsherstel onlangs een bezoek aan het Wilhelminaplein en daardoor ging het balletje rollen. In overleg met de gemeente kocht Stadsherstel het monument. Zij zal het pand restaureren en het een woonbestemming geven. Dat is in lijn met 'horeca/wonen' in bestemmingsplan zuid-oost, dat over circa 2 maanden van kracht wordt. Als het woningplan binnen de grenzen valt, dan is geen vrijstellingsprocedure nodig en wordt alleen de omgevingsvergunning behandeld.

Heet hangijzer bij geïnteresseerde partijen was tot dusver de parkeernorm. Volgens de gemeente is die afhankelijk van huur- of koopprijs van de woningen. Vanwege de parkeernorm is horeca een onhaalbare kaart.

Een restauratiearchitect buigt zich over de opdracht om de historische kwaliteit zichtbaar te maken. Stadsherstel zal het complex in eigendom houden, in lijn met haar doelstelling tot langdurig behoudt van monumentaal erfgoed.

Stadsherstel Amsterdam NV zorgt binnen het gebied van de stelling van Amsterdam voor het duurzaam behoud van beeldbepalend gebouwd erfgoed. Dat doet zij door panden te restaureren, deze een nieuwe bestemming te geven en ze met zorg te beheren. (Geschiedenis van de Pandahof in de Heemsteedse Courant volgende week).


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio