De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Duinbericht: op zoek naar een bijzondere kever

(Foto: boswachter)
1 / 1
zoom out

HAARLEM - Het is juli en dan is het tijd om in het duin op zoek te gaan naar de Julikever.
Deze bladsprietkever is ruim 4 cm lang en goed herkenbaar aan de zwart-wit gespikkelde schilden. De Julikever is familie van de mestkevers, net zoals de Meikever en de Junikever.

De Mei en Junikever zijn uitermate zeldzaam in het duingebied maar komen nog wel veel voor op zandgronden op de Veluwe, Drenthe en in Brabant. De Julikever daarin tegen is een echte kustbewoner en komt vrijwel uitsluitend in de duinen voor.

De kever leeft eerst ruim 3 jaar onder het duinzand als larve en doet zich dan te goed aan wortels van allerlei grassen. Vooral grassoorten als Helm en Zandhaver zijn erg in trek bij de larve vandaar dat hij dan ook veelal in het openduin gevonden wordt. Vooral na een flinke storm waarbij veel zand wegstuift, komt hij nog wel’s aan de oppervlakte. Na 3 jaar verpopt de larve zich en na enkele maanden komt dan in juli de volwassen kever te voorschijn.

De kever vliegt s’nachts rond op zoek naar voedsel en uiteraard op zoek naar een partner. De Julikever is een echte vegetariër en eet uitsluitend dennennaalden.
Toch wordt de kever maar weinig waargenomen doordat hij veelal in de dennentoppen verblijft en alleen s’nachts actief is.

De kever zelf leeft maar enkele weken en na juli worden dan ook wel de dekschildjes van de overleden kevers her en der in het duin gevonden.
In Egmond aan zee heeft deze kever een mooie naam gekregen namelijk de Rôtepetor.

Deze naam dankt de kever aan het feit dat hij sterk op licht reageert en dan in het dorp tegen de ruiten aan vliegt. Dus zoek je rond Egmond aan zee naar deze kever vraag dan aan een Derper naar de Rôtepetor en niet naar de Julikever!

Mocht je ooit een levende kever tegenkomen raak ‘m dan voorzichtig aan en hij maakt een hard knarsend geluid met het achterlichaam, waarschijnlijk is dit een afleidingsmanoeuvre om de vijand te laten schrikken. Met het maken van geluid is deze kever vrij uniek want de meeste kevers kunnen geen geluid voortbrengen.
Succes met het zoeken naar deze grote, mooie en bijzondere duinbewoner.

Luc Knijnsberg, boswachter.


Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 19 juli 2011


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio