De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met
Koororgelvesper in de Bavo
Fotograaf: PR Zomeravondmuziek

Koororgelvesper in de Bavo

Wanneer

zondag 23 juli 2017

Aanvang

19:00 uur

Waar

Grote of St. Bavokerk, Haarlem

Kosten

€ vrijwillige bijdrage € 5,00

Contact

via e-mailadres: starburg@xs4all.nl

Wat

Op zondag 23 juli wordt in de Grote of St. Bavokerk een speciale koororgelvesper gehouden. Het Müllerorgel kent iedereen wel, het koororgel is ten onrechte nog niet zo bekend. Daarom staat in deze vesper het koororgel centraal. Deze vesper is mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van de Grote Kerk’. In deze vesper worden werken van onder andere Jan Zwart uitgevoerd.
Jan Zwart (1877 - 1937) was een Nederlands organist in Rotterdam en Amsterdam. Daar begon hij in 1914 tijdens de zomermaanden zijn wekelijkse orgelbespelingen, die hij tot zijn dood toe heeft voortgezet. Jan Zwart was de eerste Nederlandse organist die voor de radio speelde. Door zijn periodieke radio-uitzendingen heeft hij een groot publiek weten te boeien en interesse voor het kerkorgel weten te wekken. Eén van zijn bekendste leerlingen was Feike Asma. Van Jan Zwarts hand verschenen vele artikelen over de Oud-Nederlandse orgelhistorie. Zo wist hij weer de inte-resse te wekken voor bijvoorbeeld de orgelmuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck.

Jan Zwart componeerde zelf ook orgelmuziek, die in deze vesper worden uitgevoerd. Uiteraard ontbreekt in het Luther-jaar zijn ‘fantasie’ op het bekende lied ‘Een vast burcht is onze God’ niet.
Na zijn dood is er rond de persoon en zijn muziek een ware "cultus" ontstaan (een hype die som-migen ietwat overdreven vergelijken met de sektarische Wagnerverering aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw).

Henk Verhoef studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bernard Bartelink en Piet Kee. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en de Oosterkerk te Amsterdam, en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Als stadsbeiaardier van Monnickendam bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.

Zondag 23 juli 19:00 – ca.20:00 uur Vesper met werken van Jan Zwart; Henk Verhoef (orgel). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage €5,00)

ingezonden door: starburg
Schrijf mee
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio