De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Inline-skate marathon geweldig succes voor jong en oud in de Engewormer

in vliegende vaart naar de Bartelsluis (Foto: Jaap Bartels)
1 / 1
zoom out

WORMER - Voor de vierde keer op rij organiseerden leden van het Comité Engewormer 375 en IJsclub Nova Zembla uit Wormer, dit jaar het eerst voortgetrokken door STG Zaanstreek, de skeelertocht over de dijk rondom de polder.

Het spande erom, want een groot buiencomplex lag pal naast de polder ‘De Engewormer’, maar die kreeg er geen kans om het parcours nat te maken. Het bleef gedurende de gehele tocht droog en bij de laatste ronden en de buurt-barbecue scheen de zon volop.

Voor de vierde keer op rij organiseerden leden van het Comité Engewormer 375 en IJsclub Nova Zembla uit Wormer, dit jaar het eerst voortgetrokken door STG Zaanstreek, de skeelertocht over de dijk rondom de polder. Afgelopen najaar reeds hebben zij gezamenlijk het plan gecontinueerd: een tocht voor jeugd en toerrijders en een wedstrijd georganiseerd door Oomssport-skeelercup die deel uitmaakt van de KNSB-competitie in Noord- en Zuid-Holland.

De plaats voor het inschrijven, omkleden en verzorging was als vanouds Manege Veldt. Een uitstekende locatie, goed bereikbaar en voorzien van alle gemakken. Er waren 38 inschrijvingen voor de toertocht, 76 hardrijders (m/v) in de wedstrijd en 14 deelnemers aan de jeugdwedstrijden. En niet te vergeten: zij werden bijgestaan door 32 vrijwilligers die o.a. alle verkeer uit de hermetisch afgesloten Engewormer hielden, de EHBO verzorgden en de wedstrijden op de motor begeleidden. Lokale bedrijven hadden daarbij tevoren al hun steentje bijgedragen in de financiering.

Om 17:10 uur volgde het startschot van burgemeester Tange voor één ronde van 5½km voor de jeugd t/m 14 jaar. Kort erna gingen de jongste rijders de 1.500 meter skeeleren, een deel van het parcours héén en weer terug. Fanatiek dat ze waren, streden deze rijders voor de medailles. Liona Duijn (9 jaar) ging als eerste over de finish met een ruime voorsprong. Britt Kreeft en Iris Beljaars verdeelde respectievelijk zilver en brons.

De ronde voor de jeugd werd gedomineerd door de talenten van de SchaatsTrainingsGroep. Duidelijk zichtbaar was de investering die STG Zaanstreek heeft ingezet in het inline-skaten als alternatief voor het echte ijs. Ate van Geest werd de winnaar voor Constant Radenovic. In een groepje dat streed om de derde plaats kwam Bo van Holten, die op kop lag, vlak voor de finish ten val. De bronzen plek ging daardoor naar Saar Klaase.

De wedstrijdrijders startten door de vele inschrijvingen verspreid over 7 officiële klassen. De toerrijders waren de laatsten die gretig volgden om de marathon te gaan rijden. Met een straffe tegenwind tussen Manege Veldt en de Bartelsluis was het voor de inline-skaters op dit deel van de dijk goed afzien. Tot acht keer toe tegenwind, gevolgd door autosnelheidsremmende drempels direct na de idyllische Bartelsluisbuurt. 


Die drempels boeiden niet en daar vlogen ze met hogere snelheden overheen. Koek en zopie aan de zijde van de Zaanse Schans werden er verzorg door Stichting MIES uit Wormerveer. Het lange deel vanaf dat punt tot aan de Engewormer Tolbrug was grotendeels met wind mee. Luid toegejuicht door het geweldige publiek kwamen de wedstrijdrijders tot een ongekend hoog gemiddelde van ruim 39km/h in de snelste ronde. Dat leidde tot een overwinningvoor Marcel van Ham, die pas in de laatste ronde Martijn de Boer achter zich liet. Derde werd Roy Mulder uit de ernaast gelegen Wijdewormer (tijdelijk gepromoveerd tot parkeerplaats voor het publiek). Bij de dames was Gerline Krediet de snelste (overall 8e!) voor STG-coryfee Kimberley Muusse en veelvoudig deelneemster Liesbeth Milatz.

De “Omloop van de Engewormer” is de enige wedstrijd in de skeelercup die gecombineerd wordt met een tegelijk verreden toertocht, iets dat in uitstekende banen werd geleid door de plaatselijke “motards”. Zowel de toer- als wedstrijdrijders hebben een fantastisch mooie dag beleefd rondom de ruim 375 jaar oude droogmakerij uit Leeghwaters tijd, met enthousiast publiek aan de kant dat tot vér na middernacht nog nagenoot met de afsluitende barbecue in de kantine van Manege Veldt. 

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 28 juni 2016


Plaats je eigen sportverslag
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio