De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Testteam rolstoelrijders: Zaanse Pathé bioscoop niet rolstoelvriendelijk - Aanpassingen misschien mogelijk

Rolstoelrijders met Walter van Beek in de leenrolstoel voor de eerste rij stoelen (Foto: John Andree)
1 / 3
zoom out
ZAANDAM - Het testteam van Rolstoelrijders Zaandam is hartelijk ontvangen in de Zaanse Pathé-bioscoop door Walter van de Beek (Business Manager Pathé) en Johanna Quist (Manager Service). Walter nam plaats in de lege rolstoel en toerde met de rolstoelrijders door de gangen, nam de lift en bekeek de zalen vanuit het perspectief van een rolstoelrijder.

Naar de film
Rolstoelrijders Zaandam test de rolstoelvriendelijkheid in Zaandam. Onlangs zijn het Zaans Medisch Centrum en het Zaantheater getest. Nu was Pathé Zaandam aan de beurt. De bioscoop heeft zeer vriendelijk en behulpzaam personeel. Rolstoelrijders kunnen alleen via een kleine lift aan de achterkant de zalen in, waar dan alleen op (of voor) de eerste rij mogelijkheid is om een film te kijken. Het is voor rolstoelrijders lastig en soms zelfs niet mogelijk om zo lang omhoog te moeten kijken. Daarnaast is het vervelend om zo dicht bij het scherm te zitten.

Aanpassingen
Het was geen verrassing voor Walter van de Beek, hij wist al van de problemen die rolstoelrijders ondervinden in Pathé Zaandam. Van de Beek: "Het gebouw is ook al wat ouder en we hebben het overgenomen. Onze nieuwe bioscopen zijn rolstoelvriendelijk, daar komen de mensen bovenaan de zaal binnen. Mensen in een rolstoel hebben dan wel een mooie plek."

Doel

Wat wil Rolstoelrijders Zaandam met dit bezoek aan Pathé Zaandam bereiken? Annemieke Goudsmit: "We willen dat Pathé erkent dat de huidige situatie niet rolstoelvriendelijk is en dat Pathé begrip toont voor het feit dat rolstoelrijders zich gehinderd voelen en zo niet met hun familie of vrienden mee naar de film kunnen. We willen dat Pathé bij verbouw en bij nieuwbouw nadenkt over toegankelijkheid voor onder andere rolstoelrijders. Misschien is aanpassing in de Zaanse bioscoop toch nog mogelijk. Walter van de Beek heeft aangegeven daar nog eens met ons naar te willen kijken. We vinden het niet meer dan redelijk dat rolstoelrijders korting of gratis kaartjes krijgen in Pathé-bioscopen waar rolstoelrijders alleen op of voor de eerste rij kunnen zitten." Walter wilde over de korting of gratis kaartjes nog geen toezegging doen. Hij gaat dit bespreken met het hoofdkantoor.

Film
Voor Joke Andree van het teststeam was het meteen al duidelijk dat de film zo niet bekeken kon worden. Uiteindelijk bleven alleen rolstoelrijders Jasper van Vliet, Ron Koppies en Annemieke Goudsmit over om de film te bekijken. Het scherm te dichtbij, onscherpe beelden en tekst, al na een aantal minuten zijn ook deze rolstoelrijders vertrokken. Ron omdat ze begonnen te zingen in de film (Beauty and the beast), Annemieke vanwege pijn in haar nek en beginnende hoofdpijn en Jasper omdat hij de beelden niet kon bekijken omdat het scherm te dichtbij stond.

Vervolg
Binnenkort kijkt Rolstoelrijders Zaandam met Walter van de Beek naar mogelijke aanpassingen om rolstoelrijders in de Zaanse bioscoop op het eerste plateau te krijgen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van trapliften kunnen misschien worden ingezet.
.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 21 april 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio