De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Gerard Mak: Nieuw boek met de titel ‘F*ckin Blauw’

Mak achter de computer (Foto: Anita Mak)
1 / 2
zoom out
WORMER - Hoewel de titel van Mak zijn boek anders doet vermoeden, wil hij met zijn nieuwe boek juist de andere kant van het politievak belichten.
Een boek kwam niet vanzelf, maar door de toenemende kritiek op de politie besloot hij weer achter de computer te zitten en zijn inspiratie vast te leggen op papier omdat hij het politievak altijd hoog in het vaandel heeft. De druk op de politie wordt steeds groter. In onzekere tijden met bijvoorbeeld terreurdreigingen, jihadisten, liquidaties, corruptieschandalen, het lekken van informatie of zelfs het aanhouden van personen, die notabene door nekklemmen of door politiekogels moeten worden gestopt, neemt de kritiek alsmaar toe.

Het gemak waarmee burgers, politici en de media oordelen over de politie is soms hemelschreiend. De houding tegenover politieagenten is helemaal doorgeslagen, veel burgers worden direct agressief terwijl Mak ook wel weet, dat de politie natuurlijk ook niet helemaal brandschoon is. Dit neemt niet weg, dat er ondertussen een behoorlijke negatieve beeldvorming rond de politie is ontstaan. De ambitieuze reorganisatie van de politie – de samenvoeging van 26 regionale korpsen tot één Nationale Politie, is een reorganisatie waarbij regelmatig ‘lijken uit de kast’ rollen die deze slechte beeldvorming nog eens versterken. Recent kwamen de leden van de centrale ondernemingsraad in beeld bij een bestedingenonderzoek waaruit
talloze onbegrijpelijke uitgaven werden vastgesteld. Veel COR-leden kregen ten onrechte dubbele toelagen voor hun werk. Misstanden die naar buiten komen en niet bevorderlijk zijn voor het imago. Beloofde de politie dat zij dichter in de wijken zouden zitten, het tegendeel werd waar. Ze werden er juist uitgetrokken, bureaus werden gesloten en de aanrijtijden veel te lang. Zelf de doorsnee burger begint te mopperen hoewel het merendeel toch nog enig geloof in de politie blijft houden. Maar wanneer houdt dat geloof op? Hoeveel fouten kunnen ze nog maken? Het imago is tanende. De politie krijgt harde klappen en weinig respect. Mak vertelde: ‘In een gesprek met een vader vertelde deze, dat hij zijn zoon had afgeraden om zijn sollicitatie bij de politie door te zetten vanwege het slechte imago. Dit deed voor me pijn, want het is een fantastisch vak waarbij 99,9 procent van alle politiemensen elke dag met de juiste spirit de straat opgaan. Dat respect voor hen ontbreekt, is een tendens van deze tijd en dat zullen zij moeten terugverdienen.’ In zijn nieuwe boek ‘F*cking Blauw’ beschrijft hij in korte verhalen, het dagelijkse werk van twee agenten. Het werk van een politieagent bestaat niet altijd uit het vangen van boeven of bonnen schrijven. Mak laat met zijn verhalen, de andere kant zien van hun werk en hoopt zo een bijdragen te kunnen leveren aan het opvijzelen van de slechte imago dat de politie heeft. Hij beschrijft juist de menselijke kant van het vak, met een vleugje humor. Waargebeurde verhalen met smeuïge details.
Rauw, eerlijk en gevoel voor sfeer. 

F*ckin blauw. Smeuïge waargebeurde politieverhalen

ISBN: 9789463381086

Prijs: € 19,95

Uitgeverij Aspekt - Soesterberg

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 07 januari 2017


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio