De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Informatie gezocht over het verdwenen oorlogsmonument uit Oostzaan

(Foto: Merel Kan)
1 / 2
zoom out

OOSTZAAN - In 1946, een jaar na de oorlog, werd het monument met militaire eer, vlagvertoon en een zee van bloemen onthuld. Anno 2012 is daar in de Jacob Corneliszstraat in Oostzaan geen spoor meer van te bekennen. Wat is er gebeurd?

Piet Roels, scheidend voorzitter van de Oudheidkamer vraagt het zich af. Toen Monumenten Spreken contact opnam voor informatie over de Oostzaanse oorlogsmonumenten kwam ook de herinnering aan het verdwenen monument weer naar boven. “Ik heb het vroeger zelf gezien.”

Onderbouwing is er niet maar als de leden van de Kamer moeten raden naar wat er gebeurd kan zijn dan zou het te maken kunnen hebben gehad met de nieuwbouw tussen 1960 en 1970. Wellicht moest het monument, tijdelijk, wijken. Waarom het nooit is teruggeplaatst, wie er verantwoordelijk was voor het weghalen, wanneer dat precies was en waar het is gebleven.. de Oudheidkamer en Monumenten Spreken zouden er graag achter komen.

“Er zijn altijd zaken waar we achteraan willen, maar waar we geen tijd voor hebben. Je moet het zo zien; wij hebben een boom vol appels. Helaas hebben wij alleen de menskracht om de laaghangende exemplaren te plukken.” De Oudheidkamer zou graag meer vrijwilligers hebben om te zorgen dat het collectief geheugen van Oostzaan goed verzorgd wordt.

Als u informatie heeft over het monument dan kunt u mailen naar info@monumentenspreken.nl of bellen naar de Oudheidkamer 075-6141532 Dat telefoonnummer kunt u ook gebruiken als u interesse heeft om u als vrijwilliger in te zetten.

De foto's komen uit de beeldbank van Oudheidkamer Oostzaan.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 06 november 2012


Plaats een nieuwsbericht
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio