De informatie op deze pagina wordt u aangeboden in samenwerking met

Kijk Zaans: de Zaanse keuken

(Foto: KijkZaans)
1 / 2
zoom out
ZAANDAM - Verspreid over de Zaanstreek vind je op bijzondere plekken uitstekende restaurants waar je graag een stuk voor om fietst. Voor mensen die het grote genieten hebben begrepen.
De Zaanstreek heeft een rijk verleden. Anno 2012 heeft dit gebied echter óók een boeiend verhaal te vertellen. Het boek 'Kijk Zaans!', dat in oktober 2012 verschijnt, beschrijft in 100 verhalen met unieke fotoseries wat de Zaanstreek juist in deze tijd zo aantrekkelijk maakt. 

In het hoofdstuk Zaanse keuken vertellen twaalf koks over hoe ze - ieder op hun eigen wijze - de gerechten samenstellen, hun visie op koken en wat een gerecht zo lekker maakt. DaMarcello in Krommenie, De Smuiger in Koog aan de Zaan en DeVijfdeSmaak in de nieuwe locatie De Waakzaamheid (vanaf 1 september) zijn de bekendste Zaanse restaurants die regelmatig prachtige recensies krijgen. In hun keuken vind je geen pakjes en potjes: alles wordt vers klaar gemaakt. 

Maar dat geldt ook voor de andere mooie restaurants die een heerlijk verhaal vertellen in het boek. Zilte Zegge in Wormer, Puur Saen in het Inntel hotel, Castell Steaks & Bites bij de sluis in Zaandam, en Zin in Wijdewormer hebben we geselecteerd omdat er uitstekend wordt gekookt maar ook omdat de locatie een extra dimensie geeft aan het eten. Heb je ze ontdekt, dan kom je graag terug. 

Heb je een keer zin om lekker te eten zonder veel poeha, dan zijn De Keuken van Von en Paviljoen 't Twiske een uitstekende keuze. Ook hebben we de koks van DeKeukenIn in Assendelft en tapas Casa Verde in Koog aan de Zaan geïnterviewd want met hun gerechten kun je thuis heerlijk uit eten. Bij KookaandeZaan kun je in de privé sfeer met een groep eten alsof je thuis bent. 
Samen vormen ze een prachtige afspiegeling van de Zaanse keuken. 

Elk hoofdstuk wordt gefotografeerd door een eigen fotograaf. Edith van Leeuwen is er goed in geslaagd om de kenmerken van elke eetgelegenheid mooi vast te leggen.

De Zaanstreek heeft natuurlijk veel meer eetgelegenheden waar we trots op zijn. De parels van de Zaanstreek, mensen die geïnterviewd zijn voor het boek, geven daarom op www.kijkzaans.nl vijf persoonlijke tips waar ze trots op zijn. Omdat je weet wie de tipgever is, krijgt de tip een status. Inmiddels zijn er al honderden tips over natuur, architectuur, winkels, uitgaansgelegenheden, restaurants, musea, sporten, etc, die laten zien hoe boeiend de Zaanstreek is. De site heeft al 25.000 bezoekers ontvangen van Zaankanters die op zoek zijn naar kwaliteit.

Het boek kun je nu al reserveren via de website voor € 17,90.
Volg Kijk Zaans via Twitter (@KijkZaans) en/of Facebook (groep Kijk Zaans) en je krijgt elke dag een mooie Zaanse kwaliteitstip.

De foto's zijn gemaakt door Edith van Leeuwen. De mooiste foto's bewaart ze voor het boek.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 03 juli 2012


Plaats je eigen restaurantrecensie
Facebook
Heb je nog geen account? Registreer
Wachtwoord vergeten? Klik hier
Meest bekeken restaurants
1 Proeverij De Koekfabriek Menukaart Reviews
Zaandam
2 Proeverij Gewoon Lekker Menukaart  
Zaandam
3 Aan Tafel Menukaart Reviews
Zaandam
4 De Hoop op d'Swarte Walvis Menukaart  
Zaandam
5 Wereldkeuken Westzaan  
Westzaan
6 Restaurant Mario  
Wijdewormer
7 Restaurant, Café De Hofjes  
Wormer
8 Aziatisch Restaurant Azisa  
Zaandam
9 Restaurant The Mail Company  
Zaandam
10 Restaurant DeVijfdeSmaak Menukaart  
Koog aan de Zaan
Agenda

meer agenda »

Registreer je nu voor de nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio
Registreer je nu voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.
Dichtbij X
  • Wekelijks

    Ontvang elke vrijdag het nieuwsoverzicht van jouw regio
  • Dagelijks

    Elke dag het laatste nieuws uit jouw regio
  • Nieuws alert

    Direct op de hoogte van grote gebeurtenissen in jouw regio